19 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapuya şerhi!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapuya şerhi!

Arsa sahibi ile müteahhit arasında anlaşmaya varıldığı takdirde noterde düzenlenerek imzalanan sözleşmeye kat karşılığı inşaat sözleşmesi deniyor. İşte, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapuya şerhi!



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapuya şerhi!

Kat karşılığı inşaatlar yapılan inşaatın bedelinin ya da devredilen arsanın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm olarak verildiği inşaatlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile inşaat üretimi hem arsa sahiplerine hemde müteahhitlere kolaylıklar sağlayan bir yöntemdir olarak biliniyor. 


Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanarak sözleşme kurulmuş oluyor. Bu sözleşmede karşılıklı olarak yükümlülükler açık olarak belirtiliyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?


Arsa sahibinin müteahhide vermeyi yükümlendiği arsa payının geçirimi taahhüdünün resmi senetle yapılması B.K. 22-213 M.K. 634 maddelerince geçerlilik koşulu olduğundan gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığıı inşaat sözleşmeleri noterde resmi olarak düzenlenmesi gerekiyor. 


Şekil ve Esas unsurlarını içermek ve sözleşmede aksi kararlaştırılmamış olmak koşulu ile "noterde düzenleme şeklinde yapılan gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesinin taraflardan sadace birinin istemesi ile tapuya şerh edilmesi mümkün oluyor. 



Arsa tapulu daireye iskan alınır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön