26 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaatlarda arsa maliyeti!

Kat karşılığı inşaatlarda arsa maliyeti!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile inşaat üretimi hem arsa sahiplerine hemde müteahhitlere kolaylıklar sağlayan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kat karşılığı inşaatlarda arsa maliyeti nedir?



Kat karşılığı inşaatlarda arsa maliyeti!


Kat Karşılığı İnşaatlarda Arsa Maliyeti Ve Belge Düzeni Günümüzde kat karşılığı inşaat işlerinde bir tarafta yüklenici (müteahhit) diğer tarafta arsa sahibi olmak üzere yapmış oldukları sözleşme ile bir taraf arsasına karşılık daire veya işyeri talebinde bulunuyor diğer taraftan yüklenici de bunları yapmayı belli şartlar ile kabul ediyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhite inşaatın yapımı ile ilgili gerekli izin ve belgeler için vekaletname verilmesi gerekiyor. Bu vekaletnamenin sınırlı ve Ahzu kabza yetkisi taşımaması gerekiyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, inşaatın başlangıç ve bitiş tarihleri ile mücbir sebep ve diğer sebeplere bağlı verilecek ek sürelerin sınırların açık olarak belirtilmesi gerekiyor.  Aksi durumda, vaad edilen teslim süresinin aşılması halinde başvuracak hukuksal yollarınızda kısıtlanmış olabiliyor. 


Kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahibine müteahhit tarafından teslim edilen daire ve dükkanların maliyet bedeli müteahhit için arsa maliyeti olarak karşımıza çıkıyor. 


Bunun dışında arsa sahibine başka taahhütlerde bulunulmuş ise örneğin arsa sahibinin kira gideri  veya bunların dışında nakden verilen paralar bunlarda inşaatın maliyetine eklenmesi gerekiyor. Toplam inşaat maliyetinden arsa sahibine ait yerlerin inşaat maliyeti bulunuyor ve varsa kira vb diğer giderler dahil edilyor. Bunu bir örnek ile açıklamamak gerekirse;


Örnek : Müteahhit firma ile arsa sahibi yüzde 50 paylaşımlı toplamda 20 dairelik bina inşaatına ilişkin kat karşılığı sözleşme yaptığını düşünelim. İnşaat bitiminde 10 daire müteahhitin 10 dairede arsa sahibinin oluyor. Müteahhit inşaatı toplam 2000m2 inşaat alanı için  2.000.000 TL ye maliyete katlanmış ve arsa sahibinin bir yıllık kirası olan 10.000 TL yi ödemiş . Bu durumda:


M2 Birim Maliyet:2.000.000/2000=1000 TL

Arsa Sahibine Ait Yerlerin Maliyeti : 1.010.000 TL

Arsa Maliyeti………1.000.000 TL   (1000m2x1000TL)

Ödenen Kira Bedeli     10.000 TL


Müteahhit 20 dairelik inşaatı tamamlamak için toplamda inşaat maliyeti 2.000.000 TL ve buna ilaveten arsa sahibine ödediği kira bedeli  10.000 TL olmak üzere toplamda 2.010.000 TL maliyete katlamış oluyor. 


Arsa sahibi için hesaplamış olduğumuz 1.010.000 TL maliyet görüldüğü üzere zaten inşaat maliyetinin içinde bulunuyor. Özellikle bu hesaplamayı yapıp bu da benim arsa maliyetidir deyip kayıtlara almak yanlış oluyor.  


Kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön