23 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!

Kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri taraflar arasında ileride oluşabilecek sorunların önüne geçiyor. Sözleşme ile tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları oluyor. İşte, kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi elinde arsa nitelikli gayrimenkulü olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin  karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi kabul etmesi sonucunda tarafların birbirine karşı sorumlu tutan sözleşme olarak tanımlanabiliyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin yasa ile belirlenmiş bir ismi bulunmuyor Yani, bu gibi sözleşmeler akit yapma serbestisi kapsamında düzenleniyor. 


Uygulamada yaygın olarak; "Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi", "Arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesi", "Arsa payı karşılığı inşaat (yapım) sözleşmesi", "Kat karşılığı inşaat yapım ve satış vaadi sözleşmesi" gibi karşımıza çıkabiliyor. 


Taraflarca veya Noterlikçe hazırlanacak bu tip sözleşmelerin dikkatlice hazırlanması, tarafların taleplerinin ayrıntılı olarak yazılması, ileriki zamanlarda ihtilafa neden olunmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.  


Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri taraflar arasında ileride oluşabilecek sorunların önüne geçiyor. Sözleşme ile taraflar birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlü oluyor. İşte, kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!


Arsa sahibi ise inşaatın kanun ve yönetmeliklere ve imzalanan sözleşmeye uygun olarak yapılıp kendisine teslim edilme noktasına gelindiğinde mütahide düşen daireler  tekabül eden hisseyi tapudan müteahhide devretme yükümlülüğü bulunuyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi için gereken evraklar!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön