26 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaatlarda gayrimenkul sahiplerine ödenen kiralar vergiye tabi mi?

Kat karşılığı inşaatlarda gayrimenkul sahiplerine ödenen kiralar vergiye tabi mi?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde yapı inşaatının bitmemiş olması nedeniyle geç teslimden dolayı gayrimenkul sahiplerine kira ödemesi yapılabiliyor. Peki, kat karşılığı inşaatlarda gayrimenkul sahiplerine ödenen kiralar vergiye tabi mi?



Kat karşılığı inşaatlarda gayrimenkul sahiplerine ödenen kiralar vergiye tabi mi?

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsa sahibinin bir sözleşme düzenleyerek müteahhide belli sayıda daire ve dükkan karşılığında arsasını verdiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Bu sözleşmede inşaat sürecine va tarafların haklarına ilişkin maddelere yer veriliyor. Söz konusu inşaatın süresinde tamamlanmaması halinde belli bir tazminatın ödenmesi koşulu da sözleşmeye konulabilmektedir.


Örneğin, yapı inşaatının bitmemiş olması ve bu nedenle geç teslimden dolayı gayrimenkul sahiplerine kira ödemesi yapılabiliyor. Peki, kat karşılığı inşaatlarda gayrimenkul sahiplerine ödenen kiralar için vergi ödenir mi?


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca inşaattaki gecikmeden dolayı gayrimenkul sahibine ödenen kira tazminatının niteliği konusunda ortaya çıkan duraksamaları Danıştay 4. Dairesi vermiş olduğu bir kararla çözmüş bulunmaktadır. 


Danıştay 4. Daire E. No: 2006/3554, K. No: 2007/402

"Kat karşılığı satış vaadi ve inşaat sözleşmesi uyarınca inşaattaki gecikmeden dolayı ödenen kira tazminatları gayrimenkul sermaye iradı niteliğindedir."


Örnek..

Evini ya da dairesini kat karşılığı bir inşaatçıya devreden Bay (A), bu devirle birlikte inşaatın kendisine teslimine kadar her ay 5 bin TL verilmesini öngörmüş bulunuyorsa; ödenen bu kira gayrimenkul sermaye iradıdır.



GMSİ nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön