19 / 03 / 2024

Kat karşılığı işlerde irtifak tapularının arsa sahibinde olması daha sağlıklıdır!

Kat karşılığı işlerde irtifak tapularının arsa sahibinde olması daha sağlıklıdır!

Kat karşılığı olarak anlaşılan inşaatlarda arsa sahibinin kat irtifak tapularını projenin ilerlemesine göre müteahhide devretmesi en sağlıklı metoddur



 Aileden kalan arsayı müteahhide kat karşılığı vermek üzere anlaştık. Müteahhit ile bir ön anlaşmayı noterde yaptık. Bu anlaşma çerçevesinde müteahhit gerekli izinleri aldı. Şimdi asıl sözleşmeyi yapma zamanı geldi, müteahhit bizden arsanın belli hissesini istiyor. Biz ise kat irtifakı kurup ondan sonra kendisine daireleri peyderpey vermeyi düşünüyoruz. Bunu kabul etmiyor. Acaba bunu kabul etmeyişi neden olabilir Vergi, harç vs. midir sebep • N.S.

Doğal olarak herkes kendi menfaatini düşünür. Sizin bahsettiğiniz tür anlaşmalarda da böyledir. Müteahhit sizin arsadan hisse aldığı takdirde sizin ortağınız olur. Ortak olunan bir gayrimenkulde de sizin tek başınıza sözünüz geçmez. Mutlaka ortağınızla birlikte hareket etmeniz gerekecektir. Herhangi bir anlaşmazlık halinde de inşaatı bir başka müteahhide verme ihtimaliniz ortadan kalkacak, müteahhidin sözleşme hükümlerine uymaması halinde de müeyyide uygulama ihtimaliniz son derece azalacaktır. Dolayısı ile müteahhidin kendine bu imkanları sağlamak istemesi doğaldır. Ancak siz de kendinize ortak almak istememeniz doğaldır. Kendi malınız üzerindeki tasarruf hakkınızı niye kaybedesiniz ki Bu nedenle ben bu tür sözleşmelerde sizin gibi düşünüyorum. Siz kat irtifakı tapularını alır cebinize koyarsınız. Müteahhide de yaptığı işler ilerledikçe sözleşmede gösterilen sürelerde dairelerin tapusunu verirsiniz. Bu halde hem sizin inşaatınız sizin açınızdan teminat altında olur hem de kat karşılığı inşaat sözleşmesinin içinde yer alan satış vaadi sözleşmesine göre müteahhidin alacağı teminat altındadır.

Tartışılacak yanı yok
Bir binanın zemin katında oturuyorum, ancak benden asansör gideri isteniliyor. Yönetim planında aynen "Zemin kattaki bağımsız bölüm malikleri asansörün bakım ve işletme giderlerine katılmazlar" demektedir. Buna karşın yönetim asansörün benim katıma değer kattığını ileri sürerek bu masrafa katılmak mecburiyetinde olduğumu söylüyor. Hangisi doğru • R.A.

Kat mülkiyetine tabi binalarda kanunun amir hükümleri dışındaki hususlar yönetim planı ile düzenlenebilir. Ortak gidere katılma işlemleri de yönetim planı ile düzenlenebilecek hususlardır. Dolayısı ile ortak tesisten yararlanma imkanı olmayanlar genel kural olarak bu yerin giderine katılmak zorunda olduğu halde yönetim planı ile bundan muaf tutulabilirler. Siz de bu durumdasınız. Yönetim planında asansör giderlerinden muaf tutulmuşsunuz. Artık asansörün sizin daireye değer kazandığı falan iddia olunamaz. Bu hususun tartışılması da pek mantıklı değil ya, şayet böyle düşünülseydi yönetim planına muafiyetle ilgili bu hüküm konulmazdı. Bugün bu hususun tartışılacak tarafı kalmamış, siz asansör giderine katılmayacaksınız.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön