19 / 04 / 2024

Kat maliki hakları!

Kat maliki hakları!

Kat maliki hakları arasında kiracının kirayı ödememesi, kat malikinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması gibi nedenlerle tahliye davası açabileceği bulunuyor...




Kat maliki hakları!

Kiralama işlemi söz konusu olduğunda kiracı ve kat maliki  hakları da doğmuş oluyor. Kat maliki ve kiracı hakları; kiralama işleminde tarafların birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarını içeriyor. Bu hak ve sorumlulukların yerine getirilmemesi, uygun davranış sergilenmemesi halinde karşı taraf haklarını hukuki yollardan arayabiliyor. Birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları olduğunu söylediğimiz kat maliki hakları ndan şöyle bahsedebiliriz:


Kat maliki hakları..


- Kat maliki, kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konunun düzeltilmesini isteyebiliyor.


- Kat maliki, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Bunlar arasında kiracının kira parasını ödememesi, kat malikinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması, evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması ve kiraya konu olan evin satılmış olması, yeni mal sahibinin de bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.


- Kat maliki, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde ihtar gönderebiliyor.


- Kiracı eve kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, kat malikinden talep edemiyor.  


- Kat maliki kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Okula yakınlık, alışveriş merkezine yakınlık, park yapılması, yol geçmesi, metro geçmesi, gündemde olan bir mekanın olması sayabileceğimiz değer artışı sebeplerinden bazıları.



Kat maliki ve kiracı!
Kat maliki sorumlulukları!
Apartmanda kat maliki!
Eski kat maliki borcu!
Kat maliki ihtarname!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön