27 / 04 / 2024

Kat malikleri kurulu nasıl oluşturulur?

Kat malikleri kurulu nasıl oluşturulur?

Kat malikleri kurulu, apartmanda yer alan bağımsız bölüm sahiplerinin sahipleri tarafından oluşuyor. Peki, kat malikleri kurulu nasıl oluşturulur? Kat malikleri kurulu kaç kişiden oluşur? Kat malikleri kurulu kimlerden oluşur?



Kat malikleri kurulu nasıl oluşturulur?

Kat malikleri kurulu, apartmanda yer alan bağımsız bölüm sahiplerinin sahipleri tarafından oluşuyor. Kat malikleri yönetim kurulu ise, tüm kat malikleri tarafından seçilen yöneticileri ifade ediyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. 


Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabiliyor. 

 

İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtiliyor.  İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamıyor.


Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. 

 

Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur. 

 

Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.


Kat malikleri kurulu kaç kişiden oluşur?

Apartmanda kaç tane bağımsız bölüm var ise bu bağımsız bölümlerin sahipleri kat malikleri kurulunu oluşturuyor. Bir kimsenin birden fazla bağımsız bölüme sahip olması halinde kat maliki ile bağımsız sayısı birbirine eşit olmuyor. Çünkü bağımsız bölümlerin kiracıları, kat malikleri kuruluna dahil edilmiyor. 


Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla 

yükümlü oluyor.

 

Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve 

denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır. 

 

Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle 

tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. 

 

Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür. 


Kat malikleri kurulu mutlak butlan!



Geri Dön