26 / 04 / 2024

Kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı kararlar!

Kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı kararlar!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul kat maliklerinin alacağı kararlar doğrultusunda yönetiliyor. Kararlar, kat malikleri kurulunda alınıyor. Peki, kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı kararlar nelerdir?



Kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı kararlar!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul kat maliklerinin alacağı kararlar doğrultusunda yönetiliyor. Kararlar, belli zamanlarda gerçekleşen kat malikleri kurulunda alınıyor.


Kimi kararlar, kat malikleri tarafından oybirliği ile; kimi kararlar oyçokluğu ile; kimilieri ise hem arsa payı hem sayı çokluğu ile alınıyor. Peki, apartmanda kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı kararlar nelerdir?


Hem arsa hem sayı çokluğu ile alınan kararlar arasında; Yönetici tayini; Denetçi tayini; Ortak yerlerin düzgün veya bunların kullanımının daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bunlardan elde edilecek faydanın çoğalmasına yarayacak büyük yenilik ve ilavaler yer alıyor. Peki yanız kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı kararlar nelerdir?


Kat malikleri hangi kararları oy çokluğu ile alır?

-Yönetim planının değiştirilmesi için (KMK 28/3.madde)


-Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. (KMK 19.md.)


-Beş veya daha fazla kişi tarafından üzerinde bir veya birden çok yapı yaptırılmak amacı ile birlikte arsa edinilmiş olması halinde, kat irtifakına geçiş için (KMK ek madde 4)


Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bazı kararlar için ise hem arsa payı hem sayı çokluğu aranıyor. 


Kat malikleri kararının iptali!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön