25 / 04 / 2024

Kat maliklerinin oybirliği ile alacağı kararlar!

Kat maliklerinin oybirliği ile alacağı kararlar!

Apartmanda kimi kararlar, oybirliği ile; kimi kararlar oyçokluğu ile; kimilieri ise hem arsa payı hem sayı çokluğu ile alınıyor. Peki, kat maliklerinin oybirliği ile alacağı kararlar nelerdir?



Kat maliklerinin oybirliği ile alacağı kararlar!

Apartman, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince yönetim tarzının, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılması gerekiyor.


Anagayrimenkulde kimi kararlar, kat malikleri tarafından oybirliği ile; kimi kararlar oyçokluğu ile; kimilieri ise hem arsa payı hem sayı çokluğu ile alınıyor. Peki, kat maliklerinin oybirliği ile alacağı kararlar nelerdir?


Kat malikleri hangi kararları oybirliği ile alır?

-Anagayrimenkulün kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümünde sinema ,tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali eğlence ve toplantı yerleri, fırın, lokanta, pastahane, süthane, gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ,çarşı gibi yerler açmak için ( KMK 24.Madde), 


-Bağımsız bölüm ilavesi için ( KMK 44/a madde),

-Anagayrimenkule yapılan ilavalerden sonra,anagayrimenkuldün alacağı duruma göre,yapılan yeni ilavaler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlere tahsis edilecek arsa paylarının usulüne uygun olarak, yeniden düzenlenmesi için (KMK 44/b madde ),


-Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar için ( KMK 45.madde),


-Anayapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri için (KMK 45 .madde).


Kat malikleri hangi kararları oyçokluğu ile alır?

-Yönetim planının değiştirilmesi için (KMK 28/3.madde)


-Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. (KMK 19.md.)


-Beş veya daha fazla kişi tarafından üzerinde bir veya birden çok yapı yaptırılmak amacı ile birlikte arsa edinilmiş olması halinde, kat irtifakına geçiş için (KMK ek madde 4)


Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bazı kararlar için ise hem arsa payı hem sayı çokluğu aranıyor. Hem arsa payı hem sayı çokluğu aranan kararlar şu şekilde sıralanıyor:


Kat malikleri hangi kararları hem arsa hem sayı çokluğu ile alır? 

-Yönetici tayini (KMK 34/4.madde),

-Denetçi tayini (KMK 41/3.madde),

-Ortak yerlerin düzgün veya bunların kullanımının daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bunlardan elde edilecek faydanın çoğalmasına yarayacak büyük yenilik ve ilavaler için (KMK 42/1.madde).


Kat malikleri kararının iptali!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön