25 / 04 / 2024

Kat maliklerinin toplantı tutanakları nasıl geçerli olur?

Kat maliklerinin toplantı tutanakları nasıl geçerli olur?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında kat malikleri toplantısı ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Heper'in köşe yazısı;



60 meskenli bir yazlık sitede dairem var. Kat malikleri toplantı tutanakları, tasdikli karar defteri olmadığı için düz beyaz kağıda yazılır ve pan başkanı tarafından imzalanır. Böyle alınan kararlar geçerli midir? •T.E. 




Bu konuda muhtelif zamanlarda açıklama yaptım ama görüyorum ki çok yaygın bir husus, bu nedenle yeniden yazmakta mahzur görmüyorum. Önce çok yaygın olmayan bir noktaya değineyim, asıl çok yaygın olanını ikinci bölüme saklayayım. Kararlar nereye yazılır? Yasa hükmü, noter tasdikli karar defterine yazılması gerektiğidir. Ancak istisnai durumlarda, örneğin karar defterinin elde olmaması, karar defterinin henüz noterde tasdik görmemiş olması hallerinde kararlar düz beyaz kağıda yazılır ve sonra karar defterinin ilgili sayfasına yapıştınlır. Ancak bu iş devamlılık arzetmemesi gerekir. Yaygın ama yanlış uygulama dediğim husus ise kararlann altındaki imza meselesi. Kat malikleri kurulu toplantısında alınan kararlar tutanağa geçirilir ve altı toplanüya katılan tüm bağımsız bölüm malikleri tarafından imzalanır. Bu, kararlann geçerlilik şartıdır. Ancak başka toplantılardan örneğin şirket toplantılanndan gelen alışkanlıkla "Divana imza yetkisi verildi" denilerek tutanakların altının sadece başkan veya pan tarafından imzalandığı çok görülmektedir. İşte bu yanlıştır. Böyle bir durumda ortada iptali gereken karar yoktur, toplantı ve kararlar tümü ile YOK hükmündedir. Sizin sitenizde alınan kararların hangisi pan başkanı tarafından imzalanmış ise bunlar yok hükmündedir, içeriği uygulanmaz. Bugüne kadarki tüm kararlar bu şekilde hazırlanmış ise sizin sitede neredeyse alınmış kat malikleri kurulu karan yoktur. Kat malikleri kurulu kararlarının alünı katılan tüm kat malikleri mutlaka imzalamalıdır. Hazirun cetveli kararlann altının imzalandığı anlamı taşımaz. Kararlann altına isimler ve bağımsız bölüm numaralan açılacak ve imzalanacaktır. 



Posta - Tamer Heper


Geri Dön