19 / 03 / 2024

Kat maliklerinin ve kat irtifak sahiplerinin hakları!

Kat maliklerinin ve kat irtifak sahiplerinin hakları!

Site Yönetimleri Koordinatörü Nihat Dönmez 'Kat maliklerinin ve kat irtifak sahiplerinin hakları' başlığı altında bir düzenlemeye yer verdi... Site Yönetimleri Koordinatörü Nihat Dönmez'in açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz...



Site Yönetimleri Koordinatörü Nihat Dönmez 'Kat Maliklerinin ve Kat irtifak Sahiplerinin Hakları' başlığı altında bir yazı yazdı. Nihat Dönmez'in açıklamaları şöyle;


Bu konuda önemli bir konu “ malik değişimi durumunda aidat ve avans borçlarının durumudur.”. 


Kat malikinin kanunun 20. Maddesinden doğan yükümlülüklerine aykırı olarak avans ve aidat borçlarını ödemeden bağımsız bölümü satması halinde yeni malikin eski malikin borçlarından sorumlu tutulamayacağı yönündeki kararlar yerleşik içtihat haline gelmiştir.

( REFERANS KİTAP sayfa 160 son fıkra-son cümle).


Bu ictihatlar dolayısı ile site yönetimleri, malik değişimlerinde avans ve aidat borçlarını bir şekilde kapatmak yoluna gitmelidir. Olay hukuki takibe kalırsa aşağıda belirtilecek süreçler mevzuatsal zorluklar dolayısı ile sürümceme de kalacaktır.


Bu sebeple site yönetimleri malik değişimlerinde , yeni malikçe ilgili birime kayıt yaptırılırken, varsa eski borçu listelemeli ve yeni malikten “borcun ödenmesinin kim tarafından yapılacağı?” sorusuna cevap almaya çalışmalıdır. Bu çabanın maksadı site aidat ve avans takibinin sağlıklı olmasını amacını taşımalı ve insanımızın geleneklerden kaynaklanan iyi niyetinden güç almalıdır.. Bu tip bir soru ile karşılaşan yeni malik borcu kapatabilir veya eski maliki arayarak konuyu açıklığa kavuşturulmasında yardımcı olabilir. 

Aksi durumda, maliklik sıfatı sona ermiş bir kişiye karşı site yönetimi veya yetkilileri borç husumeti ile dava açamayacaktır.


“Zira, eski malike karşı açılacak bir dava Kat mülkiyeti Kanunu’na değil, genel hükümlere tabi olacak, eski malik hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu’nun geçikme tazminatı (20.md), kanuni ipotek (22.md), bağımsız bölümün mülkiyetinin devri (25.md) hükümleri uygulanamayacak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun sağladığı yargılama usulü kolaylıklarından da yararlanılamayacaktır. Öte yandan, yeni malikin eski malikin borçlarını ödemesi halinde önceki malike rücu hakkı da bulunmaktadır. ( REFERANS KİTAP sayfa 160 –dip not -18).


LGİLİ KANUN MADDELERİ (634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU)


“ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: KAT MALİKLERİNİN VE KAT İRTİFAKI SAHİPLERİNİN HAKLARI

A KAT MALİKLERİNİN HAKLARI:

I - BAĞIMSIZ BÖLÜM ÜZERİNDE:

Madde 15 - Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.”


“III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :

Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.



Site Yönetimleri Koordinatörü 

Nihat Dönmez



Geri Dön