20 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

634 sayılı Kanun gereğince bağımsız bölümler üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Peki, inşaat çalışmaları bittiği zaman kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş zorunlu mu? Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?



Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; henüz yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, kat mülkiyeti değil irtifak hakları kurulabiliyor. 


Peki, inşaat çalışmaları bittiği zaman kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş zorunlu mu? Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş kanunen zorunlu olmuyor. Bilindiği üzere, kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesilebiliyordu. 


Ancak, 07 Temmuz 2009 Tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddeleri değişmiştir. Buna göre, Kat Mülkiyeti Kanununun 14/4 maddesi yürürlükten kalkmıştır. 


Böylece 14/11/2007 tarih 5711 sayılı Kanunla getirilmiş olan kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek cezalar kaldırılmıştır.


Kat irtifakından kat mülkiyetine resen geçiş işlemlerinde harcın tahsili!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön