29 / 03 / 2024

Kat mülkiyeti çekilmezlik hali nedir?

Kat mülkiyeti çekilmezlik hali nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince sorumluluklarını yerine getirmeyen ve çekilmezlik hali yaratan kat malikinin tahliyesi istenebiliyor. Peki, kat mülkiyeti çekilmezlik hali nedir? İşte kat mülkiyeti çekilmezlik halleri..



Kat mülkiyeti çekilmezlik hali nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince sorumluluklarını yerine getirmeyen ve çekilmezlik hali yaratan kat malikinin tahliyesini hakimden istenebiliyor.


Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar vermesine bağlı oluyor.


Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir.

 

Kat mülkiyeti çekilmezlik halleri şu şekilde:


a) Ortak giderlerden ve avanstan kendine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibi yapılmasına sebep olunması;

 

b) Anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh hakimi tarafından 33 üncü madde gereğince verilen emre rağmen, bu kanunda yazılı borç ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar edilmesi;


c) Kendi bağımsız bölümünü randevu evi veya kumarhane veya benzeri yer olarak kullanmak suretiyle ahlak ve adaba aykırı harekette bulunması.

 

Bu maddedeki dava hakkı, devir konusunda kat maliklerince alınan dava açma kararının öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde kullanılmazsa veya dava sebebi ortadan kalkmışsa düşer.


Evi home ofis yapmak için gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön