19 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti kargaşası sona eriyor!

Kat mülkiyeti kargaşası sona eriyor!

Hükümet milyonlarca ev sahibini ilgilendiren kat mülkiyeti sürecini kolaylaştırıyor. Buna göre apartmandaki bir kat sahibinin devlete borcu varken, diğerinin tapu alamama sıkıntısı bitecek



Hükümet, ortak tapudan kat mülkiyeti tapusuna geçiş sürecini kolaylaştırıyor. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Bayındırlık ile Adalet Bakanlığı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik için çalışma başlattı. Düzenleme ile aynı apartmandaki bir başka kişinin devlete olan borcu nedeniyle borcu olmayan daire sahibinin, kat mülkiyeti tapusu almasının önündeki engeller kaldırılacak.

BÜROKRASİ AZALTILACAK

Kat irtifakından, kat mülkiyetine geçerken bin TL ceza ödememek için bir araya gelen apartman sakinleri, bürokratik engelleri aşmakta güçlük çekiyordu. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kendi yönünden bir düzenleme hazırlayacak. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de bu teknik düzenlemenin, hukuki durumunu karşılaştırarak ortak bir metin oluşturulacak. Kanun'da değişiklik öngören tasarı, gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda imzalandıktan sonra TBMM'ye sevk edilecek. 1 Temmuz'daki yasama tatilinden önce Meclis'ten geçmesi beklenen düzenleme, 30 Kasım'da sona erecek olan `kat mülkiyetine geçiş' sürecini hızlandıracak.

Borçlar şahsi hale gelecek

Alınan bilgilere göre, hükümet, ücret konusunda indirime gitmeyecek. Düzenleme, aynı apartmandaki bir başka daire sahibinin tapu almaya yanaşmaması sebebiyle diğer apartman sakinlerinin tapusunu almasını engelleyen hükümleri kaldıracak. Aynı şekilde bir daire sahibinin vergi borcu olması sebebiyle bir başka daire sahibinin mağdur olması engellenecek.
Star


Geri Dön