19 / 03 / 2024

Kat mülkiyeti nedir?

Kat mülkiyeti nedir?

Kat mülkiyeti tapusu konut veya işyeri sahiplerinin eline verilen bir ispat belgesi niteliği taşıyor. Kat mülkiyeti nedir? diyorsanız haberimize tıklayın..




Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ifade edilen şekliyle kat mülkiyeti; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmelerini ifade eder.


Yani kat mülkiyeti nedir? sorusunun yanıtını en yalın hali ile açıkladığımızda; bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyettir diyebiliriz. 


Kat mülkiyeti kurulmasının şartları..

Kat mülkiyeti nedir? dedikten sonra kat mülkiyetinin nasıl kurulduğunu da açıklamak gerekir.  Kat Mülkiyeti'nin kurulabilmesi için bina inşaatının tamamlanmış ve iskan belgesinin alınmış olması şart. Bitmiş ve iskan belgesi alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için; taşınmaz mal eğer bir kişinin ise onun ya da birden çok şahsın müşterek malı ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile tapuya müracaatı gerçekleştirilir. 


Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark ne? 

Kat İrtifakı ise Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bir irtifak çeşidi olup,Kat Mülkiyeti Kanunundaki hükümlere uyularak müşterek hisselerine,inşaat yapma ve kat mülkiyeti tesisi borcu bağlanması anlamına geliyor. 


Kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetli tapuya nasıl geçirilir? 

Bağımsız bölüm denilen konutun veya işyerinin üzerindeki bağımsız mülkiyet hakkınızı gösteren bir belge olan kat mülkiyetine geçiş için ise herşeyden önce binanın iskan belgesinin alınması gerekiyor. İskan belgesini almak için ise binanın yeterli şartlara uygun olması lazım. Başka bir ifadeyle binanın imar mevzuatına uygunluğu şart. 


Kat mülkiyetine geçilmesi emlak vergisini artırır mı?

Kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetli tapuya geçildiği takdirde emlak vergisinin ne olacağı da akıllarda soru işaretleri yaratan hususlardan biri. Kat irtifakı tapusu olanlar temelde arsa payını yani müşterek mülkiyet payını malik ediyorlar. Dolayısıyla ödeyecekleri emlak vergisi müşterek mülkiyet payı için oluyor. Oysa kat mülkiyetine geçildiği zaman bir bina için emlak vergisi ödeyecek duruma geçerler ve vergide kat kat artar.  


Geri Dön