19 / 03 / 2024

Kat mülkiyeti sorunu randevuyla çözülecek

Kat mülkiyeti sorunu randevuyla çözülecek

Bakanlık, vatandaşı tapu müdürlüğüne davet ederek, işlemlerini sıkışıklık yaratmadan çözmeyi planlıyor



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, tapudaki "kat irtifakı" ibaresini "kat mülkiyetine" dönüştürmede önemli kolaylık getirmeye hazırlanıyor. Bakanlık, vatandaşı tapu müdürlüğüne davet ederek, işlemlerini sıkışıklık yaratmadan çözmeyi planlıyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan Yeni Şafak'a, yüz binlerce konut sahibi vatandaşı ilgilendiren "kat irtifakından kat mülkiyetine dönüşüm"deki sıkıntıları anlattı. Yeni bir çalışma başlattıklarını belirten Erbakan, "Sayın Bakanımız'ın da söylediği gibi, 28 Kasım'a kadar yaptırmayan konut sahipleri için öngörülen 1000 TL'lik ceza uygulamasını kaldıracağız" dedi.

DÜZENLEME YAPTIK

Müteahhitlerin istihdam ettikleri insanların vergi ve SSK primlerini ödemekten kaçmak için yaptıkları binaların iskanını almamalarından dolayı tapusunda kat irtifakı binaların yoğun olduğunu belirten Sabri Erbakan, 2007 yılında çıkarılan yasanın vatandaşı sıkıntıya sokan kısmı ile ilgili çalıştıklarını ve yeni bazı düzenlemeler getireceklerini kaydetti.

Erbakan, "Sıkıntıyı kendi akışı içinde çözümleyeceğiz. Vatandaşımız iskân belgesini aldığında kat irtifakından kat mülkiyetine geçişini sağlamış olacağız. Tapusunda kat irtifakı bulunan vatandaşımızı, önceden belirlenmiş bir günde tapu müdürlüğümüze davet edip, tapu düzeltmesini yapmak da dahil, bir dizi kolaylaştırıcı düzenleme getireceğiz" dedi.

TBMM'YE SUNULACAK

İskân belgesi alan vatandaşların kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi konusunda kanun teklifi ile bir düzenleme yapılacağını belirten Erbakan, Bakanlar Kurulu'nda bu konuda bir çalışma yapıldığını, önümüzdeki günlerde netleştirerek yeni yasal düzenlemenin TBMM'ye sunulacağını söyledi.

Yeni yasal çalışmada daha iskân alınma aşamasında kat mülkiyetine geçişin sağlanması için zorunluluklar getiriliyor. Mevcut uygulamada örneğin 24 dairelik bir apartmanda topluca kat mülkiyetine geçme başvurusu yapılırken, yeni çalışmada, ferdi geçişe de imkân sağlanacağı belirtildi.

DASK mesken vergisiyle alınsın

Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunun altını çizen Müsteşar Erbakan, vatandaşların konutlarının deprem zararlarını önemli ölçüde azaltan ve 27 Aralık 1999 tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Deprem Sigortası'nın da (DASK) uygulamasının genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti. Erbakan bu kapsamda, DASK primlerinin de çöp vergisi gibi mesken vergisi ile birlikte tahsil edilmesine imkan getirilmesini önerdi. Bu arada, 15 Mayıs 2009 itibariyle DASK'ın kuruluşundan itibaren 10 bin 433 adet hasar dosyası için 19 milyon 695 bin 581 lira tazminat ödemesi yapıldığı öğrenildi.
CAHİT SARAÇOĞLU/Yenişafak


Geri Dön