29 / 03 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu için gerekli belgeler!

Kat mülkiyeti tapusu için gerekli belgeler!

İnşaat çalışmaları tamamlanmamış olan yapıların bağımsız bölümlerine kat mülkiyeti tapusu verilmiyor. Peki, kat mülkiyeti tapusu için aranan diğer şartlar nelerdir? Kat mülkiyeti tapusu için gerekli belgeler nelerdir?



Kat mülkiyeti tapusu için gerekli belgeler!

Kat mülkiyeti tapusu; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmaz malın maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir. Kat mülkiyeti, söz konusu durumda arsa payı ve ana taşınmaz maldaki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüne ait tapuya deniyor.


Tanımdan da anlaşılacağı üzere, inşaat çalışmaları tamamlanmamış olan yapıların bağımsız bölümlerine kat mülkiyeti tapusu verilmiyor. Bu gibi yapılara kat irtifak tapusu veriliyor. Peki, kat mülkiyeti tapusu şartları nelerdir? Kat mülkiyeti tapusu için gerekli belgeler nelerdir?


Kat mülkiyeti şartları;

- Ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,

- Bölümlerin bağımsız olması,

- Ana yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi,

- Ana yapının kagir olması,

- İskan belgesinin alınmış olmasıdır.


Kat mülkiyeti tapusu için gerekli belgeler;

- Genel inşaat projesi,

- Vaziyet planı,

- Yapı kullanma izin belgesi (iskan)

- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste,

- Yönetim planı,

- Maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğrafları,


Kat mülkiyeti tapusu masrafı 2014!


Geri Dön