20 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu masrafı!

Kat mülkiyeti tapusu masrafı!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümleri üzerinde bağımsız mülkiyet hakları kurabilmeleri olarak tanımlanıyor. Peki kat mülkiyeti tapusu masrafı nedir?



Kat mülkiyeti tapusu masrafı!

Kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanununun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmeleri olarak tanımlanıyor.


Kat irtifakı ise, Kat Mülkiyeti Kanunundaki hükümlere uyularak müşterek hisselerine,inşaat yapma ve kat mülkiyeti tesisi borcu bağlanması olarak ifade ediliyor.


Bir diğer ifade ile kat irtifakı ile inşaatı tamamlanmamış bir yapıda tapu sahibi olunurken; kat mülkiyeti ile ise inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesi alınmış yapılarda tapu sahibi olunuyor.


Kat mülkiyeti tapusu masrafları nedir?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleşecek tapu alım satım işlemlerinde verilen hizmet karşılığında işlemin tamamlanabilmesi için tapu masrafının tamamlanması gerekiyor. Peki kat mülkiyeti tapusu masrafı ne kadar?


2013 yılında yapılan mevzuat düzenlemelerine göre, tapu masrafı alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında belirleniyor.


Örnek..

250 bin TL'lik satış bedeli olan gayrimenkulün kat mülkiyeti tapusu masrafı 5 bin TL olarak hesaplanıyor.



Kat mülkiyetinin kurulması!
Kat mülkiyeti nedir?



Geri Dön