25 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti nasıl alınıyor?

Kat mülkiyeti nasıl alınıyor?

İnşaatı tamamlanmış ve iskan ruhsatı alınmış bir binanın kat mülkiyeti nasıl alınıyor? Kat mülkiyeti almak için yapılması gerekenler nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Kat mülkiyeti nasıl alınıyor?


Kat mülkiyeti almak için öncelikle söz konusu taşınmazın iskan ruhsatının alınması gerekiyor. İskan ruhsatı alınmamış bir yapı bitirilmiş sayılmadığından kat mülkiyeti alınamıyor. Peki kat mülkiyeti nasıl alınıyor?


İskan ruhsatı alınmış binanın müteahhidi yoksa binada kat malikleri aralarından bir temsilci seçerek tapu emlak müşavirine gereken iskan ruhsatını veriyor. Bu temsilcinin ayrıca belediyelerin tapu akdastro müdürlüklerine iskan ruhsatı alınmış binanın tapu haritasına işlenmesi isteminde bulunması gerekiyor. Temsilci, bu işlemin ardından tapu müdürlüğüne giderek kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmını “arsa”dan “bina”ya çevirterek kat mülkiyeti tapusunu alabiliyor.


- İskan ruhsatı alınmamış binaların müteahhiti yoksa, öncelikle iskan ruhsatı almak için, binada oturan daire malikleri, içlerinden temsilci seçiyor yada  tapu emlak müşavirlik firmasını yetkilendiriyor. Temsilci belediyeye başvurduğunda, belediye vatandaştan bir belge talep etmiyor. Belediye, projeye iskan ruhsatı verilip verilemeyeceğini elindeki binaya ait yapı denetim raporları ve proje aslını inceleyerek karar veriyor. Eğer bina, projesindeki imar şartlarını taşıyorsa veya deprem yönetmeliğine uygunsa, belediye “iskan ruhsatı verilebilir” diyerek normal şartlar altında müteahhitten temin etmesi gereken belgeleri tek tek ilgili kurumlara yazı yazarak alıyor. Bu kapsamda belediye, vergi dairesinden bina harçlarının yatırılıp yatırılmadığını, SSK’dan sigorta primlerinin ödenip ödenmediğini, İSKİ’den su kaçağı bulunup bulunmadığını, itfaiyeden ve TEDAŞ’tan yangın ve elektrik sistemlerinde bir sorun olup olmadığını, çevre ve sağlık müdürlüklerinden binanın sağlık ve çevreye uygunluğunun olup olmadığını öğreniyor. Ardından olumlu yanıt aldıktan sonra tapu müdürlükleriyle koordinasyon kurup iskan ruhsatı verebiliyor. 


Kat mülkiyeti nasıl kuruluyor?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu esasları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön