26 / 04 / 2024

Kat mülkiyetinde ortaklığın giderilmesi!

Kat mülkiyetinde ortaklığın giderilmesi!

Kat mülkiyetinde ortaklığın giderilmesi nasıl olur? Kat mülkiyetinde ortaklığın giderilmesi durumu kaç şekilde gerçekleşir? sorularının cevaplarını ve kat mülkiyeti kurulması konusunu merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Kat mülkiyetinde ortaklığın giderilmesi


Kat mülkiyetinde ortaklığın giderilmesi kat mülkiyeti kurulmasıyla gerçekleşiyor. Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için anayapıda bulunması gereken koşullar ise şöyle;:


*Anayapının tamamlanmış olması gerekir.


*Kat mülkiyetine konu olacak bölümün başlı başına kullanılmaya elverişli olması şarttır.


*Tümü kargir olmayan yapıda kat mülkiyet kurulamaz.


Kat mülkiyeti kurulabilmesi için bağımsız bölümlerin ayrı şahıslara ait olması zorunlu değildir. Anayapının bütün bölümleri aynı şahsa ait olsa bile o kimse, yalnız başına bunu bağımsız bölümlere ayırıp, her bağımsız bölüme arsa  payı verip kat mülkiyetine çevirebilir. Bu halde her bağımsız bölüme tapu kütüğünde ayrı sayfa verilir, ancak bir malik olduğundan mülkiyet hanesine aynı isim yazılır.


Kat mülkiyeti kurulabilmesi için ana yapının müşterek mülkiyet hükümlerine tabi olması gerekir. Anayapı iştirak halindeyse öncelikle paydaşların bunu müşterek mülkiyet şekline çevirmeleri, ondan sonra kat mülkiyeti tesis etmeleri gerekir.


Aynı şahsa ait, aynı katta birden fazla daire varsa malikin isteği ile tek bağımsız bölüm olarak birleştirilip, kütükte aynı sayfaya kaydedilmesi de mümkündür. Ayrı katlardaki bağımsız bölümlerin tek bağımsız bölüm olarak birleştirilmelerine imkan yoktur. Asma katlı dükkanlar, yatak odaları üst katta, salonu alt katta bulunan daireler, aynı katta sayılıp tek bir bağımsız bölüm olarak kaydedilirler.


Bağımsız bölümlerin birleştirilmesi veya bir bağımsız bölüm olarak kütüğe kaydedilen bölümün birden fazlaya ayrılması binada değişiklik yapılmasını ve tadilatı gerektiriyorsa, diğer kat maliklerinin muvafakatini ve tadilat planının İmar Müdürlüğünce tasdikini gerektirir.


Kat mülkiyeti iki şekilde kurulur:


* Resmi sözleşme ile:


 Kat mülkiyeti, ortaklar arasında resmi sözleşmenin düzenlenmesi ve sözleşme üzerine tapuya tescil ile doğar. Bu resmi sözleşme tapu memuru tarafından düzenlenir. Noter huzurunda tanzim edilen sözleşme geçerli sayılmaz. Tapu memurunun böyle bir sözleşme yapabilmesi için bütün kat maliklerinin dilekçe ile başvurması gerekir. Bu dilekçenin içeriği ve dilekçeye eklenecek belgeler hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu md.12 hükmü uygulanır.


* Mahkeme kararı ile:


Kat mülkiyetinin ortaklığının giderilmesi davasında, ister davacı isterse davalının isteği üzerine mahkemece verilecek kararla da tesisi mümkündür. Bütün paydaşların bu konuda ittifak etmesi şart değildir.


Şartları:


a-) Dava konusu yapının kargir olması,


b-) Davacı veya davalı olan paydaşlardan birinin kat mülkiyeti tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesini istemiş olması,


c-) Yapıda her paydaşa birer bağımsız bölümün isabet imkanı bulunması,


d-) Kat Mülkiyeti Kanunu md.12'de sayılan belgelerin dava sırasında taraflarca temin edilmiş bulunması şarttır.


Bu şartlardan biri eksikse satış yoluyla ortaklığa son verilir.



Kat mülkiyeti nasıl kuruluyor?

Bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi!

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön