19 / 04 / 2024

Kat mülkiyetinde yönetici bağımsız bölüm maliklerinden seçilir!

 Kat mülkiyetinde yönetici bağımsız bölüm maliklerinden seçilir!

Sitede kat mülkiyetine geçilmişse, oturulup oturulmadığına bakılmaksızın Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır. Kat mülkiyeti mevzuatına göre de yönetici bağımsız bölüm malikleri tarafından seçilir



Biri yasal diğeri değil

Çorlu'nun Ergene vadisinde yapılan konutlardan birini 2010 yılında aldım ve oturuyorum. Sitede yönetimin iki yıl müddetle müteahhit firmada olacağı şartı vardı. İki yıl geçti henüz bir şey değişmedi. Yönetimin bize geçeceği zamanı sorduğumuzda net bir yanıt alamıyoruz. Yazılı olarak sorduğumuzda ise hiç yanıt alamıyoruz. Bu yönetimi nasıl devralırız? Bu durum yasal mıdır? • M.T.


Hangi durumun yasal olduğunu sorduğunuzu tam olarak çıkaramadım ama ben olması gerekeni anlatayım, siz hangisinin yasal, hangisinin gayriyasal olduğuna karar verin.

Bir sitede şayet kat irtifakı kurulmuş, bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmış ise bu sitede Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır. Şayet sitede kat mülkiyetine geçilmişse, oturulup oturulmadığına bakılmaksızın Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır. Kat mülkiyeti mevzuatına göre de yönetici bağımsız bölüm malikleri tarafından seçilir. Sözleşme ile tayin olunamaz, yönetim planının bu yöndeki tayin hükmü geçersizdir. Seçimin tek yolu vardır, şayet kat malikleri toplanıp yönetici seçemiyorsa bu halde tayini hakim yapar. Bunun bir başka istisnası da yoktur. Yani sizin sitede iki senedir yapılan yöneticilik yasal değildir. Bu demektir ki siz sitede kendi yönetiminizi kurmak için iki sene gecikmişsiniz. Peki şimdi ne yapacaksınız? Kat maliklerini toplayacaksınız, yasada ve yönetim planında açıklandığı şekilde yöneticilerinizi seçeceksiniz, bunun için de kimseden izin istemeyeceksiniz. Kendini yönetici ilan edenlerden de bir açıklama beklemenize gerek yok. Yani yasal olmayan bugünkü yönetim sistemi, yasal olan sizin kuracağınız ve yukanda anlattığım yönetim tarzı.

Posta/Tamer Heper


Geri Dön