19 / 03 / 2024

Kat mülkiyetine geçiş için gereken evraklar!

Kat mülkiyetine geçiş için gereken evraklar!

Kat mülkiyeti, anagayrimenkul kapsamında yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kat mülkiyetine nasıl geçilir? Kat mülkiyetine geçiş için gereken evraklar nelerdir? İşte yanıtı..



Kat mülkiyetine geçiş için gereken evraklar!

Kat mülkiyeti, anagayrimenkul kapsamında yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bu hakkın kurulabilmesi için taşınmaz malın bazı koşullara uygun olması gerekiyor.


İnşaat çalışmaları biten ve gerekli izinleri alınan bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Peki, kat mülkiyetine nasıl geçilir? Kat mülkiyetine geçiş için gereken evraklar nelerdir?


Kat mülkiyeti hakkı tescilinin yapılabilmesi için gerekli belgeler ile Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurulabiliyor. Kat mülkiyetine geçiş için gerekli olan evraklar şu şekilde sıralanıyor:


1- Anagayrimenkulün (yapı veya yapıların) dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinin ölçüleri açıkça gösterilmek suretiyle bir mimar veya mühendis tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan ve içinde gösterilenlerin doğruluğu belediyece tasdik olunan proje ve birden çok yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet planı ile belediyece verilen yapı kullanma belgesi;


2- Anagayrimenkulün (yapı veya yapıların) ön ve arka cephelerini vemümkünse yan cephelerini gösteren, en az 13x18 büyüklüğünde ve doğruluğubelediyece tasdikli bir fotoğraf;


3- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini vebunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösterenve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste;


4- Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığıhalinde bu yapıların özelliğine göre 28 inci maddedeki esaslar çerçevesindehazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmışbir yönetim planı.



Arsa tapulu ev ne demektir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön