29 / 03 / 2024

Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?

 Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?

Kat mülkiyeti yasası gereğince, inşaat çalışmaları tamamlanan bir binanın bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Peki, kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım diyorsanız işte yanıtı...



Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?

Kat mülkiyeti yasası gereğince, inşaat çalışmaları tamamlanan bir binanın bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Bir yapı için kat mülkiyeti alınabilmesi için taşınmaza iskan izninin de alınmış olması gerekiyor.


Peki, bir binanız olduğunu ve kat mülkiyetine geçmek istediğinizi düşünelim. "Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçilebilmesi için gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat edilmesi ve kat mülkiyeti harçlarının ödenmesi gerekiyor.


Kat mülkiyetine geçmek için gerekli belgeler:

Anagayrimenkulde, yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimarî proje ile yapı kullanma izin belgesi.


Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre 28 inci maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim plânı.


Tapu memuru kendisine verilen belgelerin tamam ve usulüne uygun ve dilekçeyi verenlerin veya istemde bulunanların yetkili olduklarına kanaat getirdikten sonra, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasına dair resmi sözleşmeyi düzenler. Bu sözleşme aynı zamanda tescil istemi sayılır.


Kat mülkiyeti harcı:

Binalarda 2 - 10 bağımsız bölüme kadar: 267,50 TL

Binalarda 11 - 20 bağımsız bölüme kadar: 321,00 TL

Binalarda 21'den fazla bağımsız bölümlü yerler için: 347,50 TL

1 Bağımsız bölümlü 2 - 3 katlı binalar: 713,00 TL


Harç ödendikten sonra dekont alınması halinde kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor. Tapu dairesinde mülkiyet tapusunun alınması ile süreç sona eriyor.



İskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön