18 / 04 / 2024

Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?

Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul içindeki bağımsız bölümlere kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Peki, kat irtifakı tapusu olup kat mülkiyetine geçilmezse ne olur? Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?



Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul içindeki bağımsız bölümlere kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için inşaatın tamamlanmış, iskan izinlerinin alınmış olması gerekiyor.


Bu şekildeki bir yapı için kat mülkiyeti alınabiliyor. Buna karşın henüz yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor.


Peki, kat irtifakı tapusu olup kat mülkiyetine geçilmezse ne olur? Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş kanunen zorunlu olmuyor. Bilindiği üzere, kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesilebiliyordu. 


Ancak 07 Temmuz 2009 tarihinde yapılan bir düzenleme ile bu ceza kaldırıldı:


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Geçici 1. Maddesi, “Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil başkaca hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen geçilir.” hükmünde olup, madde hükmünde herhangi bir cezai yaptırım öngörülmemiştir.



Emlak beyan değerini gösteren belge nereden alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön