19 / 03 / 2024

Kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Kat irtifakına sahipsiniz ve kat mülkiyetine geçmek istiyorsunuz. Peki kat mülkiyetine nasıl geçilir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Kat mülkiyeti, söz konusu durumda arsa payı ve ana taşınmaz maldaki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüdür.


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat irtifakına sahip bir kimsenin kat mülkiyetine geçebilmesi için, söz konusu binanın yapımının bitmiş ve iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor. İskan belgesi olmayan binalar için kat mülkiyeti tapusu verilemiyor.


Bu nedenle söz konusu binada oturma izni anlamına gelen iskan belgesine sahip bir binada kat irtifakına sahipseniz, kat mülkiyetine geçebilirsiniz.


2814 sayılı kanuna göre kat mülkiyetinin kurulabilmesi hususu şu şekilde ele alınmıştır; "Bu mülkiyete konu olan ana yapının bağımsız bölümlerinden her biri o bölümün kat mülkiyetinin kurulması anındaki değeriyle oranlı olarak, tahsis edilmiş olan arsa payının, ortak mülkiyet şartlarına göre açıkça gösterilmek suretiyle kurulur. Sonradan arsa payının düzeltilmesi için dava açılabilir."



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön