25 / 04 / 2024

Katar camisini Zeynep Fadıllıoğlu tasarlayacak

Katar camisini Zeynep Fadıllıoğlu tasarlayacak

Katar Şeyhi'nin teklifi üzerine Doha'da iki caminin tasarımını üstlenen Mimar Zeynep Fadıllıoğlu, camileri Kasım ayında teslim edecek



Gazi, Gassan ve Ghada Şakir kardeşlerin baba ve anneleri İbrahim ve Semiha Şakir adına mimar Zeynep Fadıllıoğlu'na yaptırdıkları Şakirin Camisi, Katar şeyhinin de dikkatinden kaçmadı. Yaptığı cami ile "ilk kadın cami tasarımcısı" unvanını ele alan Fadıllıoğlu, Katar Şeyhi'nden gelen teklif üzerine hükümetin başkent Doha'da oluşturduğu Cultural Village projesi içindeki iki caminin iç ve dış giydirmesini üstlendi. Katar'da da cami tasarlayan ilk kadın olacak Fadıllıoğlu, camileri Kasım ayında teslim edecek.

ŞAKİRİN ÖRNEK OLDU
Katar Şeyhi'nin Şakirin Camisi'ni gezdiğini ve çok beğendiğini ardından da Katar'ın Doha şehrindeki Cultural Village Bölgesi'nde mevcut birisi 400 diğeri 200 kişi alma kapasitesinde olan 2 cami binasından birinin iç ve dış diğerinin ise sadece iç giydirmesini üstlendiklerini belirten Fadıllıoğlu, "9'u mimar 18 kişilik ekibimizle işe başladık. Şu an ikisi kadın ikisi erkek olmak üzere ekipten 4 kişi Katar'da çalışıyor. Toner Mimarlık ile birlikte çalışacağız" dedi. Camiler için gerekli olan malzemeleri dünyanın çeşitli yerlerinden temin edeceğini vurgulayan Fadıllıoğlu, "Hükümet hiçbir masraftan kaçınmıyor. Dünyanın en güzeli olması için çok itina gösteriyorlar. Çok gösterişli bir proje hazırlıyorlar" dedi.

S.ARABİSTAN'DAN TEKLİF ALDI
Camilerin hem Şakirin Camisi'nden hem de birbirlerinden farklı olacaklarını kaydeden Fadıllıoğlu, "Osmanlı izlerini taşıyan, kültürümüzün parçalarını içinde barındıran ve el işçiliğinin ön plana çıkacağı camiler olacak. Doku ve desenler de özgün olacak" diye konuştu. Camilerde kadınlar için de özel ibadet yerleri yapacaklarını dile getiren Fadıllıoğlu, kadın ibadethanelerini çok şık hazırlayacaklarını söyledi. Katar'dan sonra Suudi Arabistan'dan da cami yapmaları için teklif aldıklarını vurgulayan Fadıllıoğlu, "Ortadoğu bir açılım içerisinde. Aldığımız teklifi değerlendiriyoruz" dedi.

CAMİ 300 MİLYON DOLARA MALOLDU
Projesi mimar Hüsrev Tayla tarafından çizilen İstanbul Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde bulunan Şakirin Camii'nin iç tasarımını Zeynep Fadıllıoğlu yaptı. 300 milyon dolara malolan Şakirin Camii 500 kişilik bir cemaat alabilecek kapasitede yapıldı. Arapça "müteşekkir'' anlamına gelen Şakirin Camisi, yaklaşık 4 yılda tamamlandı.

SELÇUKLU MİMARİSİ ESİNTİSİ
35 metre yüksekliğinde 2 tane minaresi olan Şakirin Camisi'nin kapalı ibadethanesinin üzerindeki kubbesi, alüminyum kompozit olarak seçildi. Kubbenin bina yüzeyleri metal döküm olarak yapıldı. Mihrap ve minber dokusu Selçuklu mimarisinden alındı, yaprak motifleriyle hat sanatı gibi çalışıldı.

BAŞKENT DOHA'YA KÜLTÜR HAZİNESİ İNŞA EDİYORLAR
Katar hükümetinin Doha kentinde yapımına başladıkları Cultural Village projesinde halk ve VIP konuklar için resepsiyonlar, konferans salonları, sinema ve tiyatro, fuar ve farklı ülkelerden sanat ve sanatçıların ağırlanacağı sergi alanları, oyun alanları, camiler, geleneksel motifleri taşıyan kafe ve restoranlar, bir marina olacak. Bölge uluslararası müzik, sanat ve kültürel festivallere de ev sahipliği yapacak. Cultural Village'in web sayfasında her gelişmekte olan ülkenin böyle bir oluşuma ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Sitede ayrıca projenin Katar'ın tarihi, sosyal yaşamı, sanat ve müzk zevkleri ile ilgili doküman ve istatistiklerinin bulunacağı bir hazine niteliğinde olduğu belirtildi.
Pınar Çelik/Sabah


Geri Dön