20 / 04 / 2024

Katar'a bostan oluyoruz!

Katar'a bostan oluyoruz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın Türkiye’den tarım arazisi kiralamak istediğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, “Katarlılar tahıl, sebze ve meyve yetiştirmek istiyor. Hayvancılık alanında yatırım düşünüyorlar” dedi



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın Türkiye’de arazi kiralayarak ülke ihtiyaçları doğrultusunda tarımsal ürün yetiştirmek istediğini söyledi.


Bakan Çavuşoğlu, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Başbakan Şeyh ABDullah bin Nasser Al Thani tarafından kabul edilen ve Katar Dışişleri Bakanı Khalid bin Mohammed Al Attiyah’la biraraya geldi.


Resmi temaslarının ardından Türkiye’nin Doha’daki büyükelçiliğinde verilen resepsiyona katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, iki ülke arasında potansiyel işbirliği olanaklarının ele alındığını belirterek Katarlı yetkililerin Türkiye’den taleplerinden birinin tarım ve hayvancılık alanında olduğunu ifade etti.


Alternatifbank’ta Anadolu Grubu ile ortak olan Katarlı CBQ’nun sponsoru olduğu Commercial Bank Katar Masters Golf Turnuvası’nda golf oynayan Çavuşoğlu, 4 yıldır golf sporu ile ilgilendiğini söyledi.




Araziyi kiralayacaklar


Çavuşoğlu, olası iş gelişmeleri konusunda şu bilgileri verdi:

“İkili ticaret hacmimizi artırmak için bir komisyon kuracağız. Hangi alanları geliştirebileceğimiz konusunda çalışacağız. Katar, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tarım üretimi yapmak istiyor. Tahıl olacak yerde tahıl, sebze olacak yerde sebze üretimi yapmak niyetindeler. Arazileri kiralamak istiyorlar. Ama kiraladıktan sonra da üretimi Türk firmaları ile birlikte yapmak istiyorlar. Bir de hayvancılık alanında çeşitli düşünceleri var. Katar’da tarım ürünleri sıkıntısı var.”


Çavuşoğlu, tarım ve hayvancılık dışında Katarlıların Türkiye’de medyaya da ilgilerinin devam ettiğini, El Cezire Türkiye’nin kurulumunun devam ettiğini ve Digitürk’e olan ilgilerinin de sürdüğünü kaydetti. Bakan Çavuşoğlu ayrıca 2022’de yapılacak FIFA Dünya Futbol Kupası’na evsahipliği yapacak Katar’da Türk firmalarının üstlendiği birçok proje olduğunu anlatarak, “2022-2030 projelerinde birçok fırsatı konuşma şansımız oldu” dedi.




Obama’ya ‘golf oynayalım’ teklifi


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Barack Obama ile yanyana geldiklerinde sıklıkla golf sporunu konuştuklarını belirterek, “G-20 zirvesini Antalya’da yapıyoruz. Lütfederse Obama ile golf oynayacağız. ‘Oynayalım’ diye teklif ettim. En son Galler zirvesinde de yine golf konuştuk, hatta şakalaştık. Zaten biz Antalyalı olduğumuz için golf sporunu geliştirmemiz lazım” dedi.


Antalya’da 16 tane golf sahası bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Turizm Bakanlığı’nın Alanya’da 7 saha daha yapacağını da belirtti. Çavuşoğlu, ihalelerin yakın zamanda açılmasının planlandığını belirtti. Çavuşoğlu, “Manavgat bölgesinde de çalışmalar yapıyoruz. Ama Ege Bölgesi dahil İstanbul’dan Alanya’ya kadar, hatta Karadeniz’in belli bölgelerinde Türkiye’nin 100 tane golf sahası olması lazım” diye konuştu.




51 fahri konsolos değişti


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 51 fahri konsolosun belgesinin yenilenmediğinin hatırlatılması üzerine, “Paralel yapıya bağlı fahri konsoloslukları yenilemiyoruz. MİT’ten rapor geliyor, biz de yenilemiyoruz” dedi. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Bu insanlar Türkiye’nin aleyhine çalışıyor. Türkiye’nin lehine çalışmıyorlar. Hem fahri konsolos adı altında bazı hakları elde edeceksin, ondan sonra Türkiye’nin aleyhine çalışacaksın. Bu kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Bunu dost ülkelere de söylüyoruz. Türkiye’nin  aleyhine çalışan, Türkiye’yi yıkmak için çalışan, Türkiye’nin imajını bozmaya çalışan ve Türkiye hakkında yanlış haber yayan, iftira atanların fahri konsolos olmasına müsaade etmeyiz. Bu kadar net. Dışişleri Bakanlığı olarak biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’ye yönelik tedbirleri almamız lazım.”



Kadife Şahin / Milliyet






Geri Dön