29 / 03 / 2024

Katar'daki inşaat sektöründe olağanüstü bir hamle dönemi yaşanacak!

Katar'daki inşaat sektöründe olağanüstü bir hamle dönemi yaşanacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "ANA" ile saat 22.40'ta Katar'a gitti. Davutoğlu'nu Esenboğa Havalimanı'ndan Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ve diğer yetkililer uğurladı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Bursa'da bildiğiniz gibi bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Ülkemize, halkımıza, huzurumuza dönük bir saldırıdır. 8 vatandaşımız yaralandı. Elhamdülillah ağır yaralı vatandaşımız yok. Saldırıyı gerçekleştiren terörist öldü. Bir kez daha halkımıza, bu saldırı dolayısıyla direnç gösterme hususundaki kararlı tutumu dolayısıyla takdirlerimi ifade ediyorum. Geçmiş olsun dileklerimi bütün halkımıza iletiyorum." dedi.


- "Devam eden çalışmalar ciddi bir aşamaya gelmiş olacak"


Başbakan Davutoğlu, Katar'ın son yıllarda ilişkilerin en üst düzeye çıktığı bir ülke olduğunu, Dışişleri Bakanı olarak 15 kez Katar'a gittiğini, Başbakan olarak ilk ziyaretini gerçekleştireceğini söyledi.


Katar Emiri Şeyh Temim ile İstanbul'daki son görüşmelerindeki davet üzerine bu ziyareti gerçekleştireceğini aktaran Davutoğlu, Katar'ın son dönemde hem sahip olduğu enerji ve ekonomi potansiyeli hem de uluslararası diplomasideki aktifliği sebebiyle sürekli gündemde olduğunu belirtti.


Katar'ın bölge politikalarında Türkiye ile yakın bir koordinasyon içinde olduğunu, başta Suriye ve Irak'taki gelişmeler olmak üzere Katar ile yakın ilişkilerin sürdüğüne dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:


"Değişik vesilelerle Katar ile yaptığımız görüşmelerde Yüksek Stratejik Komite kurulması kararı alınmıştı. Söz konusu komitenin ilk toplantısı Sayın Cumhurbaşkanımızın aralık ayında Katar'a yaptığı ziyarette gerçekleştirilmiş oldu. Bu ziyaret sonunda eğitimden, ekonomiye, enerjiden kültüre, vize muafiyetinden güvenlik işbirliğine uzanan çeşitli alanlarda 17 anlaşma imzalandı. Dolayısıyla Katar ile ilişkilerin çok sağlam yasal bir altyapısı oluştu. Burada en önemli alanlardan birisi bu ziyaretler neticesinde ortaya çıkan askeri işbirliğidir. Katar'da TSK'nın konuşlanması konusunda bir prensip kararımız vardır. Ön çalışmalar yapıldı. Genelkurmay Başkanımızın Katar'a bir ziyareti oldu. Gerekli yasal süreçler tamamlanarak 15 Haziran 2015'te yürürlüğe giren bu anlaşmanın hayata geçirilmesine teminen aramızdaki uygulama anlaşması imzalanacak. 1,5 yılı aşkın devam eden çalışmalar ciddi bir aşamaya gelmiş olacak.


Dünyada birçok barış misyonunda görev yapan silahlı kuvvetlerimiz, dost ve kardeş ülke Katar'da düzenlenen Türkiye-Katar ortak tatbikatını da geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirmişti. Çok başarılı bir tatbikattı. Türkiye'nin Katar'daki bu askeri mevcudiyeti, Körfez'deki istikrara ve iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin güvenlik alanına taşınmasına imkan sağlayacaktır. Yine savunma sanayi alanında da çok yoğun bir işbirliği var. Bunu daha ileri aşamalara götürmek konusunda da kararlıyız."


- Karşılıklı yatırımların daha da artırılması ele alınacak


Başbakan Davutoğlu, ziyarette ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların daha da artırılması konularının da ele alınacağını, en önemli konulardan birinin de Türk firmalarının Katar'da yüklendikleri projeler olduğunu, bu projelerin değerinin toplamda 15 milyar dolara ulaştığını vurguladı.


Katar'ın önümüzdeki dönemde 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacağını, 2030 ulusal vizyonu çerçevesinde büyük projeler gerçekleştireceğini aktaran Davutoğlu, inşaat sektöründe olağanüstü bir hamle dönemi yaşanacağını, Türk firmalarının dünyada etkin bir şekilde bu ihalelere katıldığının herkes tarafından bilindiğini, bu büyük pastadan Türk firmaların en iyi şekilde istifade etmesi için görüşmeler gerçekleştireceğini dile getirdi.


Davutoğlu, Türkiye-Katar İş Konseyi Toplantısında bu konuları ele alacaklarını, özellikle enerji alanında iş birliğinin artarak devam etmesini ümit ettiklerini, bu konuda çok büyük bir potansiyel gördüklerini aktardı.


Eğitim ve kültür alanında da önemli mesafelerin alındığını, geçen yıl Yunus Emre Kültür Merkezini Doha'da açtıklarını anımsatan Davutoğlu, geçtiğimiz yılı Türkiye-Katar Kültür Yılı ilan ettiklerini, iki ülkede 40 civarında aktivitenin gerçekleştirildiğini söyledi.


Başbakan Davutoğlu, ayrıca Emir Şeyh Temim ve Başbakan Şeyh Abdullah ile ikili görüşmeler yapacağını, Katar Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geleceğini, burada bir konuşma yapacağını da sözlerine ekledi.



AA




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Katar'da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması Başbakan Davutoğlu ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Halife Al Sani'nin huzurunda imzalandı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Katar’ın başkenti Doha’da Türk-Katar İş Forumu’na katıldı. Burada konuşan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Katar ile artan stratejik işbirliği kapsamında, savunma sanayi alanında birçok Türk şirketinin Katarlı muhataplarıyla görüştüğüne dikkat çekti. 


ÜS DEVREYE GİRDİ 


Davutoğlu, konuşmasında, "Katar ile artan stratejik işbirliğimiz kapsamında savunma sanayi alanında birçok şirketimiz Katarlı muhatapları ile görüşüyor. Özellikle ortak savunma projelerinde işbirliği konusunda büyük imkanlar var. Ayrıca bugün de Katar'da ortak askeri üssümüz devreye giriyor" değerlendirmesini yaptı. 


Dünya kupası


Davutoğlu müteahhitlik hizmetlerinde de Türk firmalarının Katar'da potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, "2020 yılında Katar'da yapılacak Dünya Kupası'ndaki projeler için de Türk müteahhitler Katar'a hizmet etmek istiyorlar" diye konuştu.


STA da imzalanacak


Davutoğlu, "Şehir hastanelerinde önemli imkanlar var. Tarımda çok işbirliği yapılabilir. Ayrıca LNG alımında büyük potansiyel var" dedi. Davutoğlu, "Katar ile yakın zamanda serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanması da en önemli hedeflerimizden" diye konuştu.


Hedef 5 milyar $


Davutoğlu, şunları söyledi: "Türk Ve Katar işadamları bir araya geldiğinde hiç bir engelle karşılaşmayacaklar. Bizim işadamlarına verebileceğimiz şey vizyonumuzu paylaşmaktır. Katar-Türkiye ekonomisinde birbirini tamamlayıcı unsurlar var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz, Katar üreten bir ülke. Türkiye'nin büyük bir pazarı var, Katar'ın yoğunbir sermaye gücü ve finansal tecrübesi var. Ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Türk müteahitlerin Katar'daki işleri görüşmeler kapsamında dünya kupası 2020 çok önemli bir adım." 


TÜRK ASKERİ KATAR’DA 


Forumun ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Katar’da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması Davutoğlu ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah Nasır bin Halife Al Sani'nin huzurunda imzalandı. Anlaşma, Davutoğlu ve Şeyh Abdullah'ın başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmede, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid bin Muhammed Al Atiyya tarafından imzalandı. Davutoğlu ayrıca, Katar Başbakanı'yla da yaklaşık 45 dakikalık görüşme yaptı.  



Geri Dön