25 / 04 / 2024

Katar’dan 140 milyar dolarlık yatırım çağrısı!

Katar’dan 140 milyar dolarlık yatırım çağrısı!

FIFA Dünya Kupası'na hazırlık için 140 milyar dolarlık yatırım yapmayı öngören Katar, Türk yatırımcıları bekliyor. Başkan Hisarcıklıoğlu, "140 milyar dolarlık yatırımlardan daha fazla pay almak isteyen firmalarımız bu fırsatı kaçırmasın" ifadesini kullandı.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar’a 2022 yılında düzenlenecek FİFA Dünya Kupasına kadar 140 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirterek, Türk firmalarına çağrıda bulundu: “2022 ye kadar katarda 140 milyar dolarlık yatırım öngörülmektedir. Daha fazla pay almak istiyoruz. Firmalarımız da bu fırsatı kaçırmasın.” TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Katar Ticaret Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani ortak basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye olarak Arap coğrafyasını ve Körfez Bölgesi'nin önemli olduğunu vurgulayarak, “İş dünyasının çatı kuruluş olarak biz işi adamlarımızın bu coğrafyada daha fazla iş yapmaları için teşvik ediyoruz” dedi. 


ÖNCELİK TÜRK ŞİRKETLERİNE 

Önceki gün Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasir Al Sani tarafından kabul edildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, verilen mesajların mutlu edici olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Katar Emiri ile kurmuş olduğu dostluğu üstüne basarak ifade ettiler. Katar Emiri’nin 1. talimatının Türk işadamlarına öncelik verilmesi olduğunu ifade etti. ‘Hükümet olarak olarak üzerimize düşeni yapacağız. Büyük otoyol projesinden sonra yeni bir projede yakında müjdeyi vereceğiz’ dediler” diye konuştu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk desteği Katar’ın verdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu ülkenin FETÖ ile ilintili kimseyi ülkede barındırmadığını söyledi. 


6.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM GELDİ 

Katar’ın Türk ekonomisine güveni göstermek için arka arkaya yatırım yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar 6,5 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu yatırımları şu şekilde sıraladı: “Commercial Bank Qatar, Alternatifbank’ı satın aldı. Qatar National Bank, Finansbank’ı satın aldı.  Qatari Diar, İstanbul’da bir gayrimenkul yatırımı yaptı.” 


Türkiye’yi kendimize örnek aldık 

Gazetecilerin imalat sanayinde hangi dalların ağırlıklı olacağı sorusuna cevap veren Al Thani, “Katar olarak petrol ürünleriyle ilgili olan üretimi ve sanayi alanıyla ilgili ilerlememiz  söz konusu. Türkiye’nin deneyimini, kendimiz için örnek gördük. Bu alanda işbirliği yapmayı temenni ediyoruz” dedi. Katar 'ın Türk şirketlerini memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Al Thani, “Türk şirketlerine öncelik veriyoruz. Katar’daki Türk şirketleri çalışmalarını başarıyla tamamladı” dedi. 


Üç aşamalı plan 

Katar ile daha büyük işler yapılacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “3 aşamalı planımız var. Birincisi, Türkiye ile Katar arasında ticareti arttırmak, firmalarımızı ticari partner yapmak. İkincisi, Katarlı dostlarımızın ülkemizde daha fazla şirkette ortak olması. Üçüncüsü Katar’ın 2030 ekonomik dönüşüm programı var. İmalat sanayii ve turizmde güçlü ülke olmak istiyorlar. Biz de bu konudaki tecrübemizi aktarmak istiyoruz. Katar sermayesi desteğiyle uygun sektörlerinde sanayi tesislerine yatırım yapmak istiyoruz. "


BMC'nin ortağı da Katarlı

Türk şirketlerine yatırım yapan Katarlı şirket sayısı her geçen yıl artıyor.Katar Silahlı Kuvvetler Endüstri Komitesi, BMC Otomotiv’in yüzde 49 hissesini alıp ortak oldu. Mayhoola Investment, Boyner Grubu’nun yüzde 31 hissesini aldı. Qatar Holding, Banvit’in yüzde 40 hissesini aldı. 


Akşam


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Katar’da KOBİ Konferansı’na katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2022’de Katar’da oynanacak Dünya Kupası için 140 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü belirterek, Türk firmalarına bu fırsatı kaçırmamaları çağrısında bulundu.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin gelişeceğini ve Katar’ın Türk işadamlarına öncelikli davranma sözü olduğunu söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Doha’da organize edilen 2. KOBİ Konferansı sonrasında, ev sahibi Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani ile birlikte Türk gazetecilerine yönelik bir basın toplantısı düzenledi.


Katar Başbakanı Şeyh Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al-Thani tarafından kabul edildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Başbakan’ın Türk işadamlarını Katar’da yatırıma davet ettiğini, Katar’ın Türkiye’de yatırımlara ilgisinin sürdüğünü belirttiğini aktardı. Hisarcıklıoğlu, Başbakan’ın Katar Emirinin Türk işadamlarına öncelik verilmesi talimatını kendisini ektardığını da belirterek, Türk iş adamlarını Katar’a ilgi göstermeye çağırdı.


Hisarcıklıoğlu, yakın zamanda bir Türk şirketin büyük bir proje üstleneceğini de açıkladı. Israrlara rağmen proje ve şirket hakkında bilgi vermeyen Hisarclıklıoğlu, açıklamanın Katar tarafınca yapılacağını vurguladı. Projenin müteahhitlik alanında olması bekleniyor.


Katar yeni fırsatlar sunuyor petrokimya önceliklerden biri


Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de ülkesinin 2030 vizyonu çerçevesinde turizm ve imalat sanayiine yönelik gelişime öncelik verdiğini hatırlattı. Bu vizyon çerçevesinde imalat sanayiinde hangi sektörlere ağırlık verecekleri yönündeki bir soruyu yanıtlayan Thani, petrokimyanın önceliklerden biri olduğunu, buna ek olarak gıda ve imalat sanayiinin diğer kollarının öncelikli sayıldığını anlattı. Thani, bu vizyonda gelişimin KOBİ ağırlıklı olmasını planladıklarını da aktardı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Katar’ın yakın çevresi ile birlikte Körfez yanında Afrika’nın tamamına erişim sağladığını, Türkiye ile Katar şirketlerinin daha fazla ortaklık yaparak imalat sanayiini geliştirmesinin yararlı olacağını kaydetti.


Katar, Körfez ülkeleri STA’sı için olumlu destek verecek


Öte yandan, Türkiye ile Körfez Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı arasında bir STA’nın imzalanması yönünde devam eden müzakerelerde, Katar’ın olumlu yönde girişimde bulunacağı açıklandı. Katar TSO Başkanı Al Thani bu yönde istekli olduklarını, ancak diğer ülkelerin de görüşlerinin önemli olduğunu hatırlattı.


Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani, Türk işadamlarının faaliyetlerinden memnun olduklarını da belirterek, yakın zamanda Tekfen inşaatın tamamladığı otoyol projesinin ardından, 7 milyar dolarlık yeni bir proje üstlendiğini, diğer Türk firmaların da başarılı uygulayıcılar olduğunu kaydetti.


Türk-Katar ekonomik ortaklığı için 3 aşamalı plan


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Katar arasındaki işbirliğinin ekonomik boyutunun büyütülmesi için 3 aşamalı plan hazırladıklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Birinci aşama Türkiye ile Katar arasındaki ticareti artırmak firmalarımızı ticari partner yapmak, ikincisi Katarlı dostlarımızı ülkemizdeki daha fazla şirketle ortak olmasını sağlamak.


Üçüncüsü, Katar’ın 2030 ekonomik dönüşüm programı var. İmalat sanayiinde ve turizmde güçlü ülke olmak istiyorlar. Biz de bu konudaki tecrübemizi aktarmak istiyoruz. Katar sermayesinin desteği ile uygun sektörlerde sanayi tesislerine yatırım yapmak istiyoruz. Bütün bunları yaparken de müteahhitlik projelerine devam etmek istiyoruz. Türk inşaat sektörüne çağrıda bulunmak istiyorum.


2022 Dünya Kupası maçları Katar’da oynanacak. Bu bizim için de önemli. O tarihe kadar stat, şehircilik, alt ve üst yapıda toplam140 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor. Firmalarımız da bu fırsatı kaçırmasın. Önümüz çok açık burada. Katar Türkiye iş birliği dünyaya rol model olabilecek ilişki. Ekonomi kitaplarına girebilecek bir rol model olacak. Bunu somut projelere geçirmemiz lazım. Çalışmalarımıza artarak devam edeceğiz.”


Dünya


Geri Dön