28 / 03 / 2024

Katlanabilen ahşap tuğla buluşu inşaat sektörünü şaşırttı!

Katlanabilen ahşap tuğla buluşu inşaat sektörünü şaşırttı!

Tasarımcı Adem Arıbaş’ın katlanabilen ahşap tuğla buluşu, küresel inşaat ve mobilya dünyasını şaşırttı. İcat sayesinde birçok kişi artık ev ve mobilyasını kendisi tasarlayıp inşa edebiliyor



Türkiye'nin dahi girişimcileri tarafından kurulan şirketler küresel arenada önemli başarılara imza atıyor. Bu felsefe ile hayata geçirilen Hobi Endüstriyel Tasarım firması binlerce yıllık inşaat ve mobilya kültürünü temelden değiştirecek bir buluşa imza attı. Tıp eğitimi alan tasarımcı Adem Arıbaş'ın diz eklemi çapraz bağlarından ilham alarak geliştirdiği dünyanın ilk ve tek katlanabilir ahşap tuğlası küresel arenada da büyük heyecan yarattı. İcat sayesinde başta ev olmak üzere masa, yatak, köpek kulübesi gibi birçok eşya tasarlanabiliyor. Yüzde 100 Türk malı katlanabilir ahşap tuğla inşaat, iç mimari, dekorasyon ve fuar sektöründe önemli gelişmeleri de beraberinde getirmeye aday. Hiçbir alet edevat gerektirmeden 7'den 70'e herkesin rahatlıkla istediği ürünü tasarlayabileceği katlanabilir ahşap tuğlaya birçok ülkeden sipariş yağıyor. Ayrıca şirket, alanında dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Uluslararası Cenevre Buluş Fuarı'ndan özel davet alarak az sayıdaki katılımcı listesinde kendine yer buldu.


TEKRAR TEKRAR KULLANILIYOR

Yatırımcıların da dikkatini çeken katlanabilir ahşap tuğla aynı zamanda yaşayan bir ürün. Çünkü tasarımında değişiklikler yapılabiliyor, aynı ürün başka gereksinimler için tekrar tekrar kullanılabiliyor. Brick-B adı verilen sistemin mucidi Adem Arıbaş, ürünü şu sözlerle anlatıyor: "Ürünümüzün patenti 135 ülkede koruma altına alındı. Taşıma ve stoklaması kolay. Tokmak dışında alet edevat gerektirmiyor. Çivi-vida, harç, tutkal, sıva, boya yok. Montajı hızlı ve kolay. Üstelik geleneksel duvarlara göre çok daha az malzeme kullanıyor. Ayrıca tuğla duvarlardan çok daha güçlü ve esnek."


GERİ DÖNÜŞÜM ÖZELLİĞİ

Sistemin çevreci yönüne de vurgu yapan Arıbaş, şu bilgileri verdi: "Kırma ve hafriyat sorunlarını, dahası bu atıkların çevreye ve doğaya verdiği zararları düşündüğünüzde ürünün önemi daha iyi anlaşılıyor. Kur-kullan-sök mantığı hakim. Yani bu ürünle defalarca farklı şeyler tasarlayabilirsiniz."


İNOVASYON TURU


1 KOBİ'ye Çin'de patent uyarısı

Destek Patent tarafından düzenlenen ve İstanbul Ticaret Odası tarafından desteklenen 'Dünyada Sınai Mülkiyet Haklarının Yönetimi' seminerine Çin'in en önemli marka vekillerinden Daniel Albrecht de katıldı. Albrecht "Çin'de markanızı sadece uluslararası anlaşmalarla koruyamazsınız. Muhakkak Çin yasalarına göre tescil yaptırın" dedi.


2 İstanbul'a dev bilim merkezi geliyor

Türkiye'nin birçok ilkini bünyesinde barındıran 'İstanbul Bilim Merkezi' projesinde sona yaklaşıldı. Ekim ayında Üsküdar'da açılması planlanan kompleksin İstanbul'u bilim ve teknoloji turizminin yeni merkezi yapması hedefleniyor. Kurum, her yıl en az 500 gencin bilimsel araştırma yapmasına ve geliştirdiği projenin patent alımına destek sağlayacak.



Sabah 


Geri Dön