23 / 04 / 2024

Kavak HES projesi ile ilgili kaçak yapılan şantiye köprüleri mühürlendi!

Kavak HES projesi ile ilgili kaçak yapılan şantiye köprüleri mühürlendi!

Kavak HES projesi ile ilgili kaçak yapılan şantiye köprüleri mühürlendi. Açıklamada geç de olsa kamu idaresinin de köprünün kaçak ve usulsüz olduğunu belgelediği kaydedilerek köprünün yıkılması gerektiği savunuldu.



Arhavi Doğa Koruma Platformu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi. "Çılgın HES" olarak tanımlanan Arhavi İlçesinde MNG firması tarafından yapılmak istenen KAVAK HES projesi hakkında verilen ÇED olumlu kararı Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. 


Rize İdare Mahkemesi Kavak HES projesi ile ilgili olarak onay verilen ÇED Raporu'nu yedi ayn noktada hukuka aykın bulmuştu.Bu aykırılıklar içerisinde "Can Suyu" hesaplannda yapılan hile ile vadide bulunan diğer prjelerin etkilerini de göz önüne alarak "Kümülatif Etki Değerlendirmesi" yapılmaması özellikle dikkat çekmişti. 


Kavak HES inşaatı esnasında şantiye alanına ulaşım sağlamak üzere, DSİ'nin izni olmadan ve imar planlannda bulunmayan iki adet kaçak köprü inşa edilmişti.Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri bu köprülerin kaçak olduğu ve yıkılması gerektiği yönünde DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'ne Mart ayı başında başvurularda bulunmuş ve bu başvurular üzerine DSİ Bölge Müdürlüğü köprülerin yıkılması yönünde MNG firmasına Mart ayı sonunda bildirimde bulunmuş fakat MNG firması tarafından bu konuda herhangi bir işlem yapılmamıştı. 


Yapılan ısrarlı yasal takipler sonucunda, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü 22 Temmuz 2014 tarihinde Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine 459848 sayılı yazı ile başvurarak, 200627 sayılı Başbakanlık genelgesinin 4. Maddesinde bulunan "Kamu kurum ve kuruluşlannca, köprü altındaki su akış kesitinin daralmasına sebebiyet veren ve su akışını engelleyen yapılar yapılmayacaktır. Özel ve tüzel kişilerce yapılmak ve yaptınlmak istenen bu tür yapılara da kesinlikle izin ve ruhsat verilmeyecektir. İlgili kurumlarca yapılan denetimler neticesinde su akış kesitinin daralmasına sebebiyet verdiği tespit edilen yapılar, imar mevzuatına göre mülki amirlerin sorumluluğunda yetkili belediye veya özel idare tarafından derhal kaldırılacaktır." hükmü gereğince gerekli işlemin yapılmasını talep etmiştir.Bu talep üzerine Artvin İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, İmar Kanunu kapsamında köprüleri mühürlemiş ve trafiğe kapatmıştır.Aynca İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, para cezası uygulanması ve köprünün yıkılması konusu İl Encümeni'ne havale edilmiş bulunuyor.Henüz İl Encümeni'nin yıkım ve para cezası konusunda nasıl bir karar verdiği hakkında bilgi alınamamıştır.

 

Köprülenn mühürlenmesi ile, Arhavili HES karşıtlan mücadelelerinde önemli bir kazanım daha elde etmiş ve MNG firmasını bir alandan daha püskürtmüşler, MNG firmasının kaçak ve yasadışı işler yaptığı bir kere daha tescil edilmiştir.Arhavi Doğa Koruma Platformu olarak bu köprülerin yıkılması için yasal işlemlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz." 


Dost Artvin


Geri Dön