19 / 04 / 2024

Kavuklar Grubu, 3 proje ve 2 AVM yapacak!

Kavuklar Grubu, 3 proje ve 2 AVM yapacak!

Kavuklar Grubu, İzmirde 5 yıl önce hazırlıklarına başladığı 400 milyon dolarlık 3 projeyi 2012de hayata geçirecek. Bunun yanı sıra iki alışveriş merkezi daha yapacak...



OTOMOTİV ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren ve son dönemde İzmirin önde gelen yatırımcı gruplarından biri haline gelen Kavuklar Grubu, 5 yıl önce hazırlıklarına başladığı gayrimenkul yatırımlarını 2012 yılında hayata geçirmeye hazırlanıyor. Toplam 400 milyon dolar değerinde 3 ayrı projeye imza atacak olan Kavukların hedefinde projelerinin dışında alışveriş merkezi geliştirmek de bulunuyor. Kavuklar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk, Bütün hedef noktamızı gayrimenkul geliştirmeye kitledik. Büyüme trendlerimizi değiştirdik. Bundan sonra gayrimenkul geliştirme tarafında olmayı planlıyoruz. Bu yıl sonunda ciromuz 350 milyon dolar olarak gerçekleşecek. Ciromuzun toplam yüzde 85-90ını akaryakıt ve otomotivden geliyor ancak inşaatın devreye girmesiyle bu dengeler değişecek. İzmirde gayrimenkul yatırımlarına da ihtiyaç olduğu için gelişmeyi sağlayacak dedi.

Hedef nokta gayrimenkul

Kavukların 1970 yılına kadar kereste ticaretiyle ilgilendiğini, 1970 yılından sonra da akaryakıt ve otomotiv sektörüne girdiğini söyleyen Kavuk, şunları anlattı: 1970 yılından sonra İzmirde bir akaryakıt istasyonu almamızla bu faaliyetlerimiz başlıyor. Başlangıçta otomotiv yedek parça ve lastik bayiliği olarak devam ediyoruz. 1994ten sonra markalaşma ve büyümeye başlayınca otomotiv sektöründe bayiliğe geçiyoruz ve şu anda 5 markanın satışını yapıyoruz. 8i İzmirde 2si Malatyada olmak üzere 10 akaryakıt istasyonumuz var. Büyüme trendlerimizi değiştirdik. Bundan sonra gayrimenkul geliştirme tarafında olmayı planlıyoruz. Akaryakıt ve otomotivde kendi içinde büyümeler gerçekleşebilir ama hedef noktamız artık bu sektörler değil. 2005te aldığımız karar sonucunda gayrimenkulle ilgili projeler geliştirmeye karar verdik.
Şu anda İzmirde Bayraklı Tower projelerinin devam ettiğini anlatan Kavuk, şu bilgileri verdi: Bu projelerimizin ardından 2012de 3 yeni projeyi hayata geçireceğiz. 5 yıldır bu projelerin üzerinde çalışıyoruz. 2012 yılındaki ilk projemiz, Evka 3 bölgesinde, 30 bin metrekarelik alana kurulacak. Geçtiğimiz aylarda vefat eden Japon Mimar Tatsuya Yamamotonun projesini çizdiği, Bridget Weberin iç mimarlığını yaptığı 15 katlı proje, ilk katından itibaren denizi görebilecek ve toplam 60 rezidans bulunacak. 50 milyon dolar yatırım değeri taşıyan projeyi ilk çeyrekte satışa sunmayı 2013de de bitirmeyi hedefliyoruz. Bu projemiz üst gelir grubuna hitap edecek. Metrekaresi 2-3 bin dolar arasında değişecek.

Araziden kuyu çıktı

İkinci çeyrekte Altındağda yaklaşık 1000 konutluk projeyi satışa çıkaracaklarını ifade eden Kavuk, şunları söyledi: Proje toplam 90 bin metrekarelik alana yapılacak. Bu projemizi de Tatsuya Yamamoto çizmişti. Projenin hazırlıkları bitti ancak arazinin içinden 1.5 metre kuyu çıktı. Kuyu, Hazineye ait sayıldığı için tapusunu almamız gerekiyor. Şu anda o işlemler devam ettiği için projeye hemen başlayamıyoruz. Altındağ bölgesinde konut stokuna hareket getirecek olan projemiz ayrıca bölgenin ilk konut projesi olacak. Geldiğimiz noktaya baktığımızda çok kolay satacağımızı, bölgeyi rahatlatıp hareket katacağını düşünüyoruz. Orta gelirliye hitap eden bu projemiz için de metrekare fiyatı 1000 dolar olacak.

400 milyon dolar yatırım

Son çeyrekte satışa sunacakları proje hakkında da bilgi veren Kavuk, Alışveriş merkezi ve konutun birlikte olduğu karma kullanımlı bir projemiz olacak.Yaklaşık 600 adet konut olacak. Bu proje ile birlikte toplam 500 bin metrekarelik inşaat yapmış olacağız ve 3 projeye 400 milyon dolar yatıracağız. Yapacağımız bu 3 proje, bizi İzmirin en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi haline getirecek diye konuştu. Kavuk, iki adet alışveriş merkezi için çalışmalara yeni yeni başladıklarını da açıkladı.

İzmirin görünümü de Expoya hazırlanmalı

İZMİR için bu kararı alırken kentte bulunan yapı stoğunun eskimesini de göz önünde bulundurduklarını kaydeden Abdullah Kavuk, şöyle konuştu: Kentte hızlı bir yenilenmenin başlayacağını düşündük. İzmirde yapı stoğunun en az yüzde 60ının yenilenmesi gerekiyor. İzmirdeki imar sorunları çözülünce, yeni yeni hızlanmaya başladı. Kent yenileme çalışmaları kapsamında, konut sektörünün canlanmasını ve İzmirde inşaat yatırımlarının artmasını bekliyoruz. Özellikle 2012 son çeyreği itibariyle bir hareketlenme ve 2013 yılında da önemli oranda büyüme yaşanacağını düşünüyoruz. Bölgede 8 tane proje devreye girecek. Milyar dolarlık projeler yapılacak. Ayrıca  İzmir  2020 Expoya aday. Bu nedenle kentin görünümünü yenilemek zorundayız. En önemli proje de kent yenilemenin kentsel dönüşümün yapılması. İzmirin büyük hedefleri var. O büyük hedeflere doğru giderken bizim de içinde olmamız doğru olmaz.

İzmirde işler ağır gidiyor, fiyatlar dörtte biri oluyor

İZMİR ile İstanbulu karşılaştıran Abdullah Kavuk, İzmirde biraz zihinsel değişime ihtiyaç var. İşler yavaş yürüyor. Projeleri bitiriyoruz ama ruhsatlar uzun sürüyor. İstanbulda 6 ayda yapılıyorsa, İzmirde 1.5 yıl sürüyor. Ayrıca İstanbulda aynı mimarın yaptığı aynı ölçekleki bir projedeki dairenin fiyatı İzmirde olduğunda dörtte biri kadar azalıyor diye konuştu.

Malatyada alışveriş merkezi yaptılar

KAVUKLARın da büyük hissedarı olduğu Malatya Girişim Grubu ile Malatya Park Alışveriş Merkezini hayata geçirdiklerini hatırlatan Abdullah Kavuk, 50 bin metrekare kiralanabilir alanı olan alışveriş merkezi hayata geçti. 250 odalı bir otel hayata geçiriliyor. Hilton Double Tree işletecek. Ayrıca Malatyada İnönü Üniversitesine ait bir fakülte binası da inşa ettik dedi.
Hürriyet/Meltem Kara


Geri Dön