25 / 04 / 2024

Kayı İnşaat, Bulgaristan'da AVM yaptı

Kayı İnşaat, Bulgaristan'da AVM yaptı

Alman Ece'ye Sofya'da alışveriş merkezi yaptı, Türkiye'de 300 milyon dolarla enerjiye yöneldi



Litvanya'da inşa ettiği alışveriş merkeziyle Avrupa'ya açılan Kayı İnşaat, Alman Ece Grubu'na ait bir projeyi daha Bulgaristan'da tamamladı. Dün, dört papazın dualarıyla açılan Serdika İş ve Alışveriş Merkezi 160 milyon Euro'ya mal oldu. Kayı İnşaat, Türkiye'de 300 milyon dolarlık enerji yatırımını gündemine aldı.

Alman Ece Grubu'nun Litvanya'daki Ozas Alışveriş Merkezi'ni inşa ederek Avrupa'ya adım atan Kayı İnşaat, ikinci projesini de Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da tamamladı. Ece Grubu'nun 160 milyon Euro'luk Serdika İş ve Alışveriş Merkezi'ni teslim eden Kayı İnşaat, Bulgaristan'ın en lüks ve en büyük alışveriş merkezine imza attı. Dört papazın dualarıyla kapılarını açan alışveriş merkezinde 9'u Türk olmak üzere 220 mağaza yer alıyor. Kurulduğu günden bu yana 11 ülkede 1.7 milyar dolarlık projelere imza atan ve geçen yıl 518 milyon dolar ciroya ulaşan Kayı İnşaat'ın CEO'su Orhun Kartal, Avrupa'da alışveriş merkezi projelerine devam ederken, Türkiye'de sadece enerjiye odaklanacaklarını söyledi.

Yeni projelere hazır
Orhun Kartal, Avrupa'da ikinci projelerini başarıyla tamamladıklarını belirterek, bundan sonraki projeleri hakkında şunları söyledi: “Hedefimiz Almanya, Litvanya, Romanya ve Bulgaristan'da birçok ihaleye teklif verip yeni işler yapmak olacak. Ece Grubu, Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri Plovdiv'de yatırıma karar verirse, o projede de yer almayı düşünüyoruz. Aktif olmak istediğimiz yeni pazarlar da var. Rusya'da dört şehirde 5 otel yapılıyor. Suudi Arabistan'da konut yapılması planlanıyor. Belarus'ta Çinli ortakla beraber yürüyen termik santralın yanı sıra spor salonu ve otel yatırımı için de sözleşme imzaladık. Türkmenistan ve Körfez ülkelerinde de bir çok ihaleye girdik.”

9 Türk markası
1.5 milyon kişinin yaşadığı Sofya'da iki yılda tamamlanan Serdika İş ve Alışveriş Merkezi'nin Bulgaristan'ın en büyük ve en lüks alışveriş merkezi olduğunu dile getiren Kartal, şu bilgileri verdi: “Adını Sofya'nın eski adı Serdika'dan alan proje, alışveriş merkezi ve ofis bloğundan oluşuyor. Ofis bloğunu temmuz ayında teslim edeceğiz. Aralarında Little Big, Koton, Ten, Colins, Döner City'nin yer aldığı 9 Türk firmasının yer aldığı alışveriş merkezinde 220 mağaza yer alıyor.”

Enerjiye odaklandı
Kayı'nın ortaklarından Coşkun Yılmaz da, Türkiye'de enerji alanına odaklanacaklarını söyledi. 11 megavat kurulu güce sahip ilk hidroelektrik santralını Erzurum'da hayata geçirdiklerini belirten Yılmaz, “10 aydır muhtelif yerlerde araştırma yapıyoruz. Üretime dönük yatırıma başlayacağız. 110 megavatı bulacak 10 yeni santral çalışmaları için hazırlıklarımız var. 300 milyon dolarlık bir yatırım gerekiyor. Özellikle rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik alanlarında büyümeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Ece, Türkiye'ye yeşil ışık yaktı
ALMAN Ece Grubu'nun Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Romanya ve Türkiye'den sorumlu Bölge Müdürü Yurdaer Kahraman, Türkiye'de 6 alışveriş merkezini işlettiklerini hatırlatarak, “Türkiye bugün ve geleceğin en önemli ülkesi. Büyüme çok muhteşem. Türkiye'ye yeşil ışıklarımızı yaktık. İleriyi gördüğümüzde Türkiye'ye çok pozitif bakıyoruz. Şu anda MarmaraPark yatırımımız geliyor, diğer yatırımlar da devam edecek. Türkiye'deki bütün şehirler çok önemli, hepsini inceliyoruz” diye konuştu.

Avrupa'da Türk rakip yok, ilk 100'e yakın olacağız
KAYI İnşaat'ın tüm dünyada sayılı firmanın alabildiği A+ inşaat yapabilme sertifikasına ve ön kalifikasyon belgesine sahip olduğunu hatırlatan Orhun Kartal, şöyle konuştu: “Litvanya ve Bulgaristan'da yaptığımız projelerle dünyanın sayılı inşaat firmaları arasına girdik. Avrupa Birliği ülkelerinde iş yapmak bizi inşaatın birinci ligine taşıdı. Avrupa'da Türk rakibimiz yok. Alt yapıda kuvvetli birçok Türk şirketi bulunuyor ancak üst yapıda uygulanan standartlardan dolayı Türk rakibimiz yok. 11 farklı ülkede imza attığımız projelerle ENR dergisinin dünyanın en büyük inşaat firmaları sıralamasında 2009'da 126'ıncı olduk. Bu yıl ise ilk 100'e yakın yer alabiliriz.” Türk firmalarının Doğu Bloku ülkelerinde çok sayıda inşaat yaptığını ancak bu ülkelerin Avrupa Birliği'ne katılmasının ardından artan standartlar nedeniyle firmaların zorlandığını kaydeden Orhun Kartal “AB standartları daha nitelikli projeler ortaya çıkmaya başladı” diye konuştu.
Meltem Kara / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Bulgaristan'ın en büyük AVM'sine Türk imzası
Baltıklar'ın en büyük alışveriş merkezini açarak Avrupa kapısını aralayan Kayı İnşaat, Bulgaristan'ın en büyük alışveriş merkezine de imzasını attı. Alman devi Ece Grubu'nun işleteceği Serdika alışveriş merkezi Sofya'da açıldı. 160 milyon euroluk yatırımlar gerçekleştirilen Serdika'nın Avrupa yatırımları için önemli aşama olduğunu anlatan Kayı İnşaat CEO'su Orhun Kartal, Avrupa inşaat liginde birinciliğe oynadıklarının belirterek "Türk inşaat şirketi olarak rotamızı Avrupa'ya çevirdik. Türkiye'de de sadece enerji alanında yatırım yapacağız" dedi. Kayı İnşaat'ın Avrupa ülkeleri olan Litvanya ve Bulgaristan'da tamamladıkları projelerle dünyanın sayılı inşaat firmaları arasına girdiğini anlatan Kartal, aldıkları "A+" inşaat yapabilme sertifikası ile süresiz Avrupa vizesi aldıklarını söyledi. 11 farklı ülkede 6 bin çalışan ile imza attıkları taahhüt projeleri ile uluslararası ENR dergisinin dünyanın en büyük inşaat firmaları sırlamasında 2007'de 200'üncü sırada yer aldıklarını belirten Kartal, "Bu yıl ise ilk 100'de yer almayı bekliyoruz" dedi. Kartal, Avrupa'daki ihalelerde artık Türk firmaları göremediklerini hep yabancılarla yarıştıklarını bildirdi.

'ENERJİDE BÜYÜYECEĞİZ'
Kayı Grubu yöneticisi Coşkun Yılmaz, Türkiye'de sadece enerji alanında yatırım planladıklarını belirterek, "Özellikle hidroelektrik ve jeotermalde önemli çalışmalarımız var. Rüzgâr enerjisinde ise ihale sürecini bekliyoruz" dedi.
Sabah

İnşaatta devler ligine giren Bulgaristan'a Türk imzası attı
A+ inşaat yapabilme sertifikası ile süresiz Avrupa vizesi alan Kayı İnşaat, Bulgaristan'daki Serdika AVM projesini teslim etti. Serdika, Kayı İnşaat ve Alman ECE Group'un, Litvanya Vilnius'tan sonra Avrupa'daki 2'nci büyük ortak projesi

Litvanya'da 100 milyon euroluk alışveriş merkezi ile Avrupa kapısını aralayan Kayı İnşaat,  Bulgaristan'ın en büyüğü olan Serdika'ya imzasını attı. Serdika, ismini başkent da Sofya'nın Bizans dönemindeki adından alıyor. Alışveriş merkezinde 9'u Türk markalarına ait olmak üzere 220 mağaza yer alıyor. 201 bin metrekare alan üzerine kurulu Serdika'yı 2 yıl içinde tamamlayan Kayı İnşaat, şimdi de Avrupa'da yeni alışveriş merkezlerine yöneldi. Şirketin 'Türkiye hedefi' ise enerji sektörü odaklı büyüme planını hayata geçirmek...

PLOVDİV'DE DE YAPACAK
Şu an itibarıyla 11 ülkede 1.7 milyar dolarlık projeye imza attıklarını söyleyen
Kayı İnşaat'ın CEO'su Orhun Kartal, 'Bundan sonraki hedefimiz Almanya, Romanya ve Bulgaristan'da ihalelere teklif verip yeni işler yapmak' dedi. Kartal, Alman Ece Group tarafından Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri Plovdiv'de yapımı planlanan yeni bir AVM  yatırımında da yer alacaklarını söyledi. 1.5 milyon nüfuslu Sofya'daki AVM'nin Bulgaristan'ın en büyük alışveriş merkezi olduğunu dile getiren Orhun Kartal, Avrupa'da inşaatın birinci ligine oynadıklarını ve Litvanya ile Bulgaristan'daki projelerle dünyanın sayılı inşaat firmaları arasına girdiğini söyleyen Kartal, aldıkları A+ inşaat  yapabilme sertifikası ile süresiz Avrupa vizesi aldıklarının altını çizdi. Alt yapıda Avrupa kuvvetli birçok Türk şirketinin olduğunu ancak üst yapıda bu standartlardan dolayı Türk rakiplerinin olmadığını kaydetti.

Ece'den yeni işbirliği sinyali
Alman Ece Group'un 12 kişilik yönetim kurulunun tek Türk üyesi olan Yurdaer Kahraman, Serdika'nın açılışında Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Avrupa ve Balkanlarda Kayı İnşaat'la yeni projeler geliştireceklerinin sinyalini veren Kahraman, 'Türkler inşaatın şampiyonları olduklarını kanıtladılar. Ece Group olarak Türkiye özel önem veriyoruz. şu ana kadar Türkiye'de 6 değişik AVM projesi geliştirdik. Önümüzdeki dönemde Beylikdüzü'ndeki Marmarapark'ı da hayata geçirerek bu sayıyı 7'ye yükselteceğiz' dedi.

Stratejik hedef enerjide büyümek
Avrupa inşaat sektöründe devler ligine giren Kayı Grubu'nun inşaat dışındaki en büyük stratejik hedefi ise enerji alanındaki yatırımları artırmak. 11 megavat kurulu güce sahip ilk hidroelektrik santralını Erzurum'da faaliyete başlatan grup, 110 megavatı bulacak 10 yeni santral çalışmaları içinde son hazırlıklarını tamamladı. Kayı Grubu yöneticisi Coşkun Oral 'Hidroelektrik ve jeotermalde önemli çalışmalarımız var. Rüzgar enerjisinde ise ihale sürecini bekliyoruz' dedi.
Akşam

Kayı 160 milyon euroya Bulgaristan'ın en büyük en lüks AVM'sini açtı

Alman ECE Grubu için Litvanya'da Baltıklar'ın en büyük AVM'sini inşa eden Kayı İnşaat, Bulgaristan'ın en büyük ve lüks AVM'si 'Serdika'yı Sofya'da hizmete açtı. Avrupa'da gerçekleştirdiği bu ikinci projenin ardından Almanya, Romanya, İsviçre ve Fransa ile büyümeyi planlayan şirket, Türkiye'de de enerjiye odaklanacak ve 300 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Dünyada 11 ülkede yaklaşık 50 projeye imza atan Kayı İnşaat, 7 ay önce Alman ECE Grubu için Litvanya'da inşa ettiği Baltıklar'ın en büyük AVM'si 'Ozas'ın ardından, Avrupa'daki ikinci tahahhütlük projesini Bulgaristan'da hayata geçirdi. ECE Grubu'na 160 milyon euroya malolan ve Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın en prestijli bölgesinde inşa edilen “Serdika Alışveriş Merkezi”, dün hizmete açıldı.

Nisan 2008'de inşaatına başlanan ve toplam 201 bin metrekare üzerine kurulu merkezin 3 katı mağaza, 32 bin metrekaresi A sınıf ofis bölümü olarak dizayn edildi. Merkezin Bulgaristan'ın en büyük ve en lüks AVM'si olduğunu söyleyen Kayı İnşaat CEO'su Orhun Kartal, “Bugüne kadar 11 ülkede 1.7 milyar dolarlık projeye imza attık. Dünyada sayılı firmaların alabildiği A+ inşaat yapabilme sertifikasına ve ön kalifikasyon belgesine sahip olmamız, bizi Avrupa'nın birinci ligine taşıdı. Avrupalı yatırımcıların en başta davet ettiği firmalar arasına girdik” dedi. 2 büyük projede de iş ortaklığı yürüttükleri ECE Grubu'nun Bulgaristan'ın Plovdiv şehrinde de bir AVM yatırımı olacağını belirten Kartal, kendileriyle bu projede de işbirliği yapmayı istediklerini, bunu görüşeceklerini söyledi. Bulgaristan, Litvanya ve Rusya, Türkmenistan ve Körfez ülkelerinde yüzlerce milyon dolarlık ihalelere teklif verdiklerini kaydeden Kartal, orta ve uzun vadede ise Almanya, Romanya, İsviçre ve Fransa gibi ülkelerde iş almayı planladıklarını açıkladı. Kartal, şöyle devam etti:

4 şehirde 5 otel

“Belarus'ta Çinli Harbin Enerji'yle aldığımız kömür santralinin çevresinde ciddi bir konut kompleksi potansiyeli bulunuyor. Bu şehirde spor salonu, termik santral ve otel için sözleşme imzaladık. Suudi Arabistan'da da yeni bir şirket kurduk. Konut işlerimiz var. Rusya'da ise 4 şehirde 5 otel yapıyoruz.”

Türk şirketlerinin Avrupa ülkelerinde uygulanan personel, malzeme ve teknik standartlara uyumlarındaki sıkıntılarından ötürü, altyapı işlerindeki başarılarını üst yapı projelerinde gösteremediğini kaydeden Kartal, Kayı İnşaat'ın süresiz Avrupa vizesi aldığını söyledi. Kule vinç operatöründen ses teknisyenine çalışanların alanında yetkili olduğunu gösteren belgeleri iskan belgesine eklediklerini söyleyen Kartal, “Avrupa'da bu yüzden Türk rakibimiz yok. Kule vinç operatörü, Türkiye'de pilotların geçtiği kontrollerden geçiriliyor. Topraklama yapanlardan bile ehliyet isteniyor” diye konuştu.

2010'da ‘en büyük 100'e yaklaşacağız

ENR (Engineering News Record) dergisi tarafından düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası inşaat firmaları sıralamasında 2007'de 200'üncü sırada yer aldıklarını, 2008 yılında da 105'inci sıraya yükseldiklerini hatırlatan Kartal, “2009'da 126'ncı olduk. Bu yıl ise ilk 100'e yakın bir yerlerde olabiliriz” dedi.

ECE: Türkiye'ye yeşil ışık yaktık

ALMAN ECE Grubu Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Romanya, Türkiye AVM Bölge Direktörü Yurdaer Kahraman, “Antalya Lara'da kiralaması süren Terra City Alışveriş Merkezi projemizin yanı sıra İstanbul Beylikdüzü'ndeki yeni AVM'miz Marmara Park'ı hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Türkiye sadece bugünün değil geleceğin en önemli ülkesi. Bu nedenle Türkiye'ye yeşil ışık yaktık, çok büyük planlarımız var, yatırımların arkası gelecek. Büyük şehirlerle ilgileniyoruz, arazilerin analizlerini tamamladık” diye konuştu.

Enerjiye 300 milyon $ yatıracağız

Türkİye'de enerji alanına odaklandıklarını kaydeden Kayı İnşaat'ın ortağı Coşkun Yılmaz, 11 megavat kurulu güce sahip ilk hidroelektrik santralini Erzurum'da hayata geçirdiklerini söyleyerek, rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik alanlarında toplam gücü 110 megavatı bulacak 10 yeni santral kurmayı planladıklarını açıkladı. Rüzgar enerjisinde başvuru yaptıklarını söyleyen Yılmaz, “Jeotermalde 35 adet lisansımız var. Bu yıl sonuna kadar üretime dönük yatırıma başlamak istiyoruz. 300 milyon dolar yatırımla 110 megavata ulaşacağız” dedi.
Nihal Yuvacan/Vatan


Geri Dön