20 / 04 / 2024

Kayı İnşaat, Çinlilerle Belarus'ta santral yapacak

Kayı İnşaat, Çinlilerle Belarus'ta santral yapacak

Türk ve Çinli firmalar, bir ilke imza atarak üçüncü bir ülkede 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı



Kayı İnşaat ile Çin'in devlet şirketi Harbin Enerji Grup arasında 1 milyar 40 milyon dolarlık ortak inşaat anlaşması imza törenine Çin temaslarını sürdüren Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Söz konusu işbirliği anlaşmasının finansmanı Çin Exim Bank tarafından karşılanacak. Anlaşmaya göre Türk şirketi Belarus'ta 2x330 MW kömür santrali inşa edecek. Türk tarafı projenin inşaat bölümünü üstlenirken, Çin tarafı da geri kalan sistemi, enerji türbinlerini yapacak. Bakan Çağlayan imza töreninin ardından Çin Exim Bank yetkilileriyle görüştü, daha sonra ise basına kapalı olarak Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ile biraraya geldi.
Sabah

İlgili haber:

Kayı İnşaat Çinlilerle termik santral yapacak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çin'le ilk nikah enerjide
  
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Çin ziyaretinin son gününe, son dakika sürpriziyle başladı. Türkiye-Çin Karma Ekonomik Kurul toplantılarına Çağlayan ile başkanlık etmesi öngörülen Çin'in Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Chen Deming'in ABD ziyareti sonrasında rahatsızlığı nedeniyle toplantılara katılamayacağı haberi geldi. İki bakan arasında yapılması öngören imza töreni teknik seviyede yapılırken, Çin tarafı Türkiye'ye verdiği önemi göstermek için Çağlayan ile Başbakan Yardımcısı ve Çin Politbüro üyesi Wang Qishan'ı bir araya  getirdi.

Zafer Çağlayan'ın Çin ziyaretinde, iki ülkenin ortak işbirliğinin ilk somut adımı da atıldı. Türk şirketi Kayı Grubu ile Çin'in en büyük müteahhitlik devlerinden Harbin Grubu, Belarus'ta termik santral inşası için bir milyar 40 milyon dolarlık bir ortaklık anlaşması imzaladı. Önceki gün açılan Türk Ticaret Merkezi'nde yapılan imza töreninde Çağlayan, 'Oğlumuz Türkiye'den, kızımız Çin'den. Ortak mutluluğa şahit oluyoruz. İlk nikahı kıydık. Nurtopu gibi çocuklarımız olacak' diye konuştu. Dünyanın en büyük 115. müteahhitlik  şirketi olan Kayı Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, ortakları Harbin'in de alanında dünyanın bir numaralı şirketi olduğunu, 'Tüm Türkiye'nin yıllık elektrik tüketimin yüzde 75'i kadar enerjiyi tek başına üretiyor' sözleriyle ifade etti. Çağlayan'ın desteğinden memnuniyetini de Kartal, 'Sayın Bakan bir şirket elemanı gibi çalıştı'
diye ifade etti. 2.330 megawatt büyüklüğündeki santralin inşasını Kayı Grubu, elektrifikasyon ve diğer bölümlerini ise Harbin yapacak. Çin Eximbank'ı da projeye kredi desteği sağlayacak.

'Bu kez iyi ağırlandım'
Çağlayan'ın bir önceki Çin seyahatinde Urumçi Havalimanı'nda yaşahah 'arama' krizinin benzerinin yaşanmaması için Çin tarafı üst düzey protokol uyguladı. Çağlayan da, Çin tarafının gösterdiği ilgiden memnuniyetini 'Başbakan gibi ağırlandım' sözleriyle ifade etti.

Kapı arkasında müşavir olmaz
Bakan Çağlayan Çin ziyareti sırasında, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki ülkelerde görev yapan, Türkiye'nin ticaret müşavirleriyle de biraraya geldi. 'Uçbeyleri' adını verdiği ticaret müşavirleriyle iki saat olarak belirlenen toplantıya katılan Bakan Çağlayan, Asya ve Pasifik pazarındaki iş potansiyelini dikkate alarak bu toplantıyı 7 saate çıkardı. Türkiye'nin ticaret ataşelerinden görev yaptıkları bölgelere ilişkin bilgi alan Bakan
Çağlayan, toplantıya katılan ateşelerden Asya ve Pasifik pazarının yapısı ve yatırım potansiyeli konusunda kapsamlı birer rapor hazırlamalarını istedi. Çağlayan toplantı sonrası şöyle dedi: Kapı arkasına saklanan ticaret müşaviri istemiyorum. Artık feneri eline alıp işadamlarımızın yolunu aydınlatacaklar.
Akşam/Utku Çakırözer

Türk şirketi Belarus'ta 1 milyar dolarlık iş aldı 
 
Türk müteahhitler, ekonomik krize rağmen yurtdışında büyük işler almaya devam ediyor. Son olarak Kayı İnşaat, Belarus'ta 1 milyar 40 milyon dolarlık kömür santrali ihalesini aldı. Şirket, inşaatı Çinli Harbin Enerji ile birlikte yapacak. 

Bu konuya ilişkin ortak yatırımın imzaları Çin'de bulunan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı bir törende atıldı. Anlaşma, Kayı İnşaat Üst Yöneticisi (CEO) Orhun Kartal ile Harbin Enerji Genel Müdürü Liang Guangqing arasında imzalandı. Bakan Çağlayan, bu anlaşmanın Türk ve Çinli firmalar arasında üçüncü ülkelerde anahtar teslimi olan ilk işbirliği özelliğini taşıdığını söyledi. Yatırımın finansmanını Çin Eximbank karşılayacak. Anlaşmaya göre Türk şirketi Belarus'ta, 2x330 MW kömür santrali inşa edecek. Türk tarafı projenin inşaat bölümünü, Çinliler ise enerji türbinlerini yapacak. Çağlayan, anlaşmanın ağustos ayındaki Çin ziyaretinde Başbakan Wen Jiabao ile görüşmesinde ortaya konulan hedefin bir göstergesi olduğunu aktardı. Orhun Kartal ise Çin şirketinin nükleer ve kömür santrallerinde dünyanın en büyüğü olduğunu kaydetti.
Zaman


Geri Dön