26 / 04 / 2024

Kayıt dışı işyerleri ve AVM'lere önlem alınmalı!

Kayıt dışı işyerleri ve AVM'lere önlem alınmalı!

Adana ESOB Yeni Başkanı Nihat Sözütek, Adana esnafının en önemli sorunlarının başında kayıt dışı çalışan işyerleri ile her türlü ürün satışı yaparak küçük esnafa kepenk kapattıran AVM'ler olduğunu bildirdi.



Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Yeni Başkanı Nihat Sözütek,  Adana  esnafının en önemli sorunlarının başında kayıt dışı çalışan işyerleri ile her türlü ürün satışı yaparak küçük esnafa kepenk kapattıran AVM'ler olduğunu bildirdi.

 

Birlik Başkanı Sözütek, Adana esnafının en önemli sorunlarının başında hemen her köşe başında kayıtsız işyeri açarak, kayıtlı yerli esnaf ile haksız rekabet yaparak, kayıt dışı gelir elde eden Suriyeli Mülteciler ile şehirde sayılan süratle artan ve her tür ürünü satan büyük AVM'ler olduğunu, özellikle de BİM, A-101 ve ŞOK Mağazalar Zincirleri'nin hızla çoğalmasının da mahalle aralarında ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnafı iflasın eşiğine getirdiğini, bu nedenle Perakende Yasası'nın bir an evvel uygulamaya konulması gerektiğini söyledi. 


Milli Eğitim'deki 4+4+4 sisteminin, Çıraklık sistemine büyük zarar verdiğini ve buna mutlak bir acil çözüm üretilmesini, aksi takdirde esnafın kepenk kapatacak duruma geldiğini, TEDAŞ'in zamansız elektrik kesintileri ile Açma - Kapama, Kayıp - Kaçak adı altında halktan ve esnaftan haksız kesintiler yapmasına son verilmesini, kayıt dışı çalışan işyerlerinin daha sıkı kontrol edilerek, kayıt altına alınması için belediye zabıtaları ile Vergi Dairesi'nin çok daha sıkı çalışmasını isteyen Başkan Sözütek, amacı dışına çıkan kermeslerin kontrol altına alınmasını, yaz mevsiminde adeta sinek avlayan Adana esnafına, seçim sonrası kurulacak yeni Hükümetin vergi, prim ve faizsiz kredi gibi destekler vermesi gerektiğini ifade etti. 


İnsanlar huzur istiyor Ülke insanlarının huzur istediğini, bunun piyasalar açısından çok önemli olduğunu, yeni kurulacak Hükümetin de, seçim sonrası mutlak ekonomiye odaklanarak, başta kredi borçlarını 36 ay vadeyle ötelemesini, kredi kartı taksitlerinin yeniden 12 aya çıkarılmasını, yaş sınırı yüzünden emekliliği dolduğu halde prim ödemeye devam eden esnaf ve sanatkarlara kolaylık getirilmesinin yararlı olacağına işaret eden Sözütek, "Özellikle de tüm sürücü ve toplu taşımacılar açısından büyük önem arz eden kasko ve kaza sigortaları mutlak birleştirilmeli. Birleştirilmiş sigortada bir taban - tavan fiyat olmalı, ücretler firmaların keyfiyetine bırakılmamalı. Ayrıca,toplu taşımacı esnafımıza da mutlak ucuz akaryakıt verilmeli, ucuz taşımacılık hizmet verilerek, halkımızın bütçesine de destek sağlanmalı" dedi. 

Sözütek, "Milli Eğitim'deki 4+4+4 sisteminin, Çıraklık sistemine büyük zarar verdiğini ve buna mutlak bir acil çözüm üretilmesini, aksi takdirde esnafın kepenk kapatacak duruma geldiğini" söyledi Sektöre yön veren, öncü firma: Zahit Alüminyum Başlangıçta 32 metrekarelik bir atölyede faaliyet gösteren Zahit Alüminyum'a, 1996 yılında alüminyum elektrostatik toz boyama tesisini, 1998 yılında ise alüminyum ekstrüzyon tesisini kazandırarak üretimin startını verdiğini söyleyen Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbal, Zahit Alüminyum, 2007 yılı itibariyle Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında, ikinci 500'de yer almaya başladı. Halen Zahit Alüminyum San. ve Tic. A.Ş Genel Müdürü olarak yönetimde aktif rol alıyorum" dedi. 


Günümüzün en önemli değerlerinden biri olan sürdürülebilirlik uzun vadeli bir strateji ile sağlanabilmek olduğunu belirter Balbay, " Zahit Alüminyum, 30 yılı aşkın sektör tecrübesi ile çağımızın ve teknolojinin getirdiği değişime hızla adapte olmaktadır. Zahit Alüminyum, İstikrar-GüvenKalite politikası ile sektöre yön veren başarılı ve öncü çizgisini korumaktadır. Zahit Alüminyum, sürdürülebilir bakış açısı çerçevesinde yeni ürünlere, marka değerini arttıracak Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine yönelerek başarılı sanayi kuruluşları arasındaki yerini sağlamlaştırmakta, hızla yükseliş kaydetmektedir" Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde 65.000 m2 kapalı olmak üzere toplam 100.000 m2 alan kapasiteli 2 ayrı tesisimizde 750 çalışan istihdam ediyoruz. Yıllık 25.000 ton ekstrüzyon profil, 1.680.000 m2 kompozit panel üretim kapasitesine sahibiz. Ayrıca 65 megawatt üretim kapasiteli Solarfield fotovoltaik panel tesisimiz ile Türkiye'nin en büyük yerli panel üreticileri arasında yer aldıklarını belirten Zahit Balbay, şöyle devam etti: "Katma değeri yüksek üretim gerçekleştirme hedefimiz doğrultusunda çok ciddi Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Güneş enerjisi sektörüne yönelik fotovoltaik panel üretim tesisimizden sonra, Mekanik İşlem Bölümümüzü hayata geçirdik. Bu alandaki altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve makine yatırımlarımızı yaptık. Mekanik İşlem Bölümümüzde Avrupa teknolojili CNC tezgahlara sahibiz. 


Yüksek hassasiyete sahip olan bu tezgahlarda kullanmış olduğumuz malzemeleri istenen açıda kesebiliyor, delebiliyor ve kullanıma en uygun hale getirebiliyoruz. Ayrıca Mekanik İşlem Bölümümüz Avrupa'da faaliyet gösteren birçok partnerimize üretmiş olduğu mamullerden temin etmektedir. Ürünlerimiz montajda kolaylık sağladığı için işçilik maliyetlerini de düşürüyor. Ayrıca firma olarak satış sonrasında müşterilerimize montaj aşamasında da hizmet veriyoruz." 


Milliyet Bussines


Geri Dön