19 / 04 / 2024

Kaynak hakkı nedir?

Kaynak hakkı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 756. maddesinde kaynağın ayrı bir mülkiyet değildir. Peki kaynak hakkı nedir, detayları haberimizde...



Kaynak hakkı nedir?

Kaynak hakkı nedir, tanımı; Kaynak hakkı, başkasının arazisinde kaynayan sudan yararlanmak hakkıdır.Türk Medeni Kanunu'nun 756. maddesinde kaynağın ayrı bir mülkiyeti olmayacağını, arazinin tamamlayıcı unsuru olduğunu belirtmiştir. 


MADDE 756.- Kaynaklar, arazinin bütünleyici parçası olup, bunların mülkiyeti ancak kaynadıkları arazinin mülkiyeti ile birlikte kazanılabilir.

Başkasının arazisinde bulunan kaynaklar üzerindeki hak, bir irtifak hakkı olarak tapu kütüğüne tescil ile kurulur.

Yeraltı suları, kamu yararına ait sulardandır. Arza malik olmak, onun altındaki yeraltı sularına da malik olmak sonucunu doğurmaz.

Arazi maliklerinin yeraltı sularından yararlanma biçimi ve ölçüsüne ilişkin özel kanun hükümleri saklıdır.


Buna göre, arazinin sahibi olan kimse kaynağın da sahibi sayılmasına karşın, malik arazisindeki kaynaktan başkalarının yararlanmasına izin verebiliyor. Bu durum ancak irtifak hakkı şeklinde gerçekleşebiliyor.


İrtifak hakkı kapsamında giren kaynak hakkı, su alma, sudan yararlanma veya suyun belli bir yere akıtılması şeklinde oluyor. Kaynak hakkı, bir irtifak hakkı olduğu için Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesinde yer aldığı şekilde, tapu sicilinin irtifak hakları sütununa tescil olunuyor.


Kaynak hakkının sağlanması için istenen belgeler

- Kaynak hakkı istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge ya da malikin sözlü beyanı,

- Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,

- İstem, malikin temsilcisinden geliyor ise, temsile ilişkin belge (vekaletname, vasi kararı, kayyım kararı vb.) ile temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,

- Kaynak hakkı mahkeme kararı ile kuruluyorsa kesinleşmiş mahkeme kararı,

- Kaynak hakkı pafta üzerinde de bir işlem yapılmasını gerektiriyorsa taşınmaz malların bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulunun olumlu kararı ve Kadastro Müdürlüğünce düzenlenmiş değişiklik beyannamesi..

- Rızaen yapılıyorsa ve taşınmaz malın vasfı bina ise ayrıca Deprem Sigortası

- Tarafların T.C. kimlik numaraları ile vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön