19 / 04 / 2024

Kayseri 6. Mobilya Fuarı açıldı!

Kayseri 6. Mobilya Fuarı açıldı!

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri 6. Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılışa Kayseri Valisi Orhan Düzgün de katıldı.





Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri 6. Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılışa Kayseri Valisi Orhan Düzgün de katıldı.


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri 6. Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı. Elitaş burada konuşma yaptı.


Fuarın açılış kurdelesini Elitaş, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mustafa Çelik ile birlikte kesti.


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri 6. Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılışın ardından Elitaş, fuardaki ürünleri inceledi.


AA


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indiriminin kendisi için heyecan verici olmadığını söyledi.


6. Kayseri Mobilya Fuarı’nı ziyaret eden Bakan Elitaş, “Merkez Bankası bankaların faiz ihtiyaçları, kaynak ihtiyaçları olduğu takdirde bunun daha düşük bir maliyetle olmasına imkan verdi. Piyasa beklentilerine herhalde yakın bir faiz oranı olarak gerçekleşti ama ben heyecanlandırıcı bir indirim olduğu kanaatinde değilim. Benim beklentim o ama piyasa beklentilerine yakın oldu fakat içindeki heyecanı tetikleyecek, yatırım yapma arzusunu zirveye ulaştıracak etki yapması gereken bir şeydi. O tam gerçekleşmedi” dedi.


Elitaş, yatırımı tetikleyecek bir indirim oranının gerektiğine işaret ederek, “İnşallah bunu da yeni başkan, yeni arkadaşlarıyla birlikte bu süreçte yapacak ve Türkiye’deki yatırım yapma heyecanını harekete geçirecek, tetikleyecek bir karar alacaktır” diye konuştu.


İhracatta stent örneği

Elitaş, ihraç ürünlerinin birim değerinin önemine işaret ederek, şunları söyledi: “Bir dostumun kalbinde stent ihtiyacı olmuş. Stentlerde metale benzeyen malzemelerden yapılıyormuş. Dünyada bir ülke bununla ilgili buluş yapmış. Türkiye’ye ithal fiyatı 700 dolar. 1 gram olsa 700 bin, 1 santimetre olsa 7 milyon dolar. Kilosu 7 milyon dolar. Biz mobilyanın kilosunu 3.18 dolara satıyoruz ama tasarım ürün haline getirdiğimiz takdirde değerinin ne kadar artacağı çok önemli.”


Dünyada mobilya ticareti hacminin 180 milyar dolara denk geldiğini kaydeden Bakan Elitaş, şöyle konuştu: “Bunun 61 milyar dolarlık kısmı Çin’in. 13.5 milyar doları Almanya, 12 milyar doları ise İtalya tarafından karşılanıyor. Türkiye’nin toplam mobilya ihracatı 2.4 milyar doları biraz aşmış, 2.5 milyar dolara yaklaşmış durumda. Ama 2023 hedefi 10 milyar dolar. Bu sene ihracat hedefi 3.5 milyar dolar. İhracatçılar, bu hedefe koşmak için gayret gösteriyor. Günlük ve aylık ihracat verilerine baktığımızda mobilya sektörü 2016 sonu itibariyle 3.5 milyar dolara ulaşmaları için engel olmadığını görüyorum. Mobilya ihracatında 2002-2015’e baktığınızda beş misli bir artışla karşı karşıyayız.”


Milliyet


Geri Dön