26 / 04 / 2024

Kayseri Doğalgaz Eğitim Evi'nde öğrencilere yakıt tasarrufu eğitimi veriliyor!

Kayseri Doğalgaz Eğitim Evi'nde öğrencilere yakıt tasarrufu eğitimi veriliyor!

Kayseri Doğalgaz Dağıtım Şirketince oluşturulan ve elektrik ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanan Doğalgaz Eğitim Evi'nde öğrencilere, yakıt tasarrufu, enerji verimliliği ve hava kirliliğinin önlenmesi gibi konularda eğitim veriliyor....




Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konsept bir ev oluşturduklarını, doğalgazı verimli kullanma ve enerji tasarrufu konularında eğitim verdiklerini söyledi.


Abonelik ya da fatura işlemleri için şirkete gelen vatandaşlara eğitim vermeye başladıklarını, bu konudaki bilinci artırmayı amaçladıklarını ifade eden Bora, yaklaşık bir haftadır da öğrencileri misafir ettiklerini dile getirdi.


Yaklaşık 15 bin lira harcanarak yapılan 60 metrekarelik evdeki buzdolabı hariç herşeyin doğalgazla çalıştığını belirten Bora, şunları kaydetti:


"Doğalgazlı şöminemiz var, ısıtmayı doğalgazla sağlıyoruz. Ocağımız, sıcak suyumuz doğalgazlı. Bunun yanında kullanılan tüm ekipmanlarda A plus, yani enerji tasarrufu yüksek seviyede olan cihazlarla donatılmış durumda. Evin elektriğini de çatıya kurduğumuz güneş panellerinden karşılıyoruz. Kayseri'de temiz hava eylem planı çerçevesinde özellikle hava kalitesinin daha düşük olduğu bölgeler tespit edildi. O bölgedeki okulları belirledik. Milli eğitim müdürlüğümüzle proje geliştirerek buradaki okullarımızdan öğrenci gruplarını eğitim evimize davet ettik. Burada hem enerji tasarrufu bilgisi verirken hem de doğalgazın çevreci yakıt olduğunu, hava kirliliğinin doğalgaz kullanımıyla önlenebileceğini anlatıyoruz. Bu sayede hava kirliliği olan bölgelerde çocuklarımız sayesinde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Verdiğimiz eğitim enerji tasarrufu açısından da çok önemli."


- Çocukların ailelerini etkileme kabiliyeti daha yüksek


Çocukların aileleri etkileme kabiliyetinin daha yüksek olması nedeniyle eğitim programına çocukları da dahil ettiklerine dikkati çeken Bora, öğrencilerin burada aildıkları eğitimleri evde anne ve babalarıyla paylaşmalarını istediklerini, böylece ailelere de eğitim vermiş olacaklarını vurguladı.


Çocukların, geleceğin yetişkinleri olacağını ifade eden Bora, "Bu tür etkinlikler çocukların uzun yıllar hatırlayacakları ve anlatacakları etkinlikler oluyor. Çocuklara küçük yaşta enerji tasarrufu eğitimi verilmesi ve bu konuda bilinçlenmelerinin sağlanması, gelecekte enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır. O nedenle bu tür eğitim programlarında çocukları önemsiyoruz. Eğitim evimizde günde 8-13 yaş arasında 100 çocuğa eğitim veriyoruz. Bu güne kadarda 1000'e yakın öğrenciye eğitim verdik" diye konuştu.


Bora, eğitim programına Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin de destek verdiğini ve çocukların doğalgaz ile çalışan belediye otobüsleriyle ücretsiz taşındığını söyledi.


- Çocuklar öğrendiklerini ailelerine anlatacak


Eğitime katılan Malazgirt İlkokulu 4 B sınıfı öğrencisi Fatma Safiye Deliktaş, Doğalgaz Eğitim Evi'ne gelmeden önce enerji tasarrufu ve doğalgaz kullanımı konusunda hiçbir şey bilmediğini söyledi.


Eğitimde, mutfakta ve ısınmada doğalgazın nasıl daha verimli kullanılabileceğinin anlatıldığını dile getiren Deliktaş, "Evimizde doğalgaz kullanıyoruz ama kanepemiz kalorifer peteğiyle birleşik ve perdemiz peteği tamamen kapatıyor. Bunun yanlış olduğunu ve ısı kaybına neden olduğunu öğrendim. Eve gittiğimde aileme kanepeyle petek arasında bir metre kadar boşluk bırakılması ve perdelerin peteğin üzerini kapatmaması gerektiğini anlatacağım. Bu sayede daha az doğalgaz yakarak daha fazla ısınabileceğiz ve aile bütçemize de katkı sağlamış olacağım" diye konuştu.


4 B sınıfı öğrencisi Emine Yanar da evlerinde mutfakta doğalgaz kullandıklarını ve genellikle yemeğin daha çabuk pişmesi için annesinin ocağın altını fazla açtığını söyledi. Bir çok kez alevlerin tencerenin dışına taştığını gördüğünü belirten Yanar, "Alevlerin tencerenin dışına taşmasının enerji kaybı olduğunu öğrendim. Eve gittiğimde annemi özellikle bu konuda uyaracağım. Daha kısık ateşte ya da ocağın daha küçük gözünde yemekleri pişirmesini isteyeceğim. Bu sayede doğalgaza fazla para ödemek zorunda kalmayacağız" dedi.


Şeyma Kıraç ise evlerinde doğalgaz kullanmadıklarını ifade ederek, "Oturduğum semtte doğalgaz kullanımı az ve özellikle akşam saatlerinde çok fazla hava kirliliği oluşuyor. Babama hava kirliliğinin önüne geçmek için doğalgaz kullanmaya başlamamız gerektiğini anlatacağım. Ayrıca güneşli havalarda bazen perdeyi kapatıyorduk. Bunun da yanlış uygulama olduğunu öğrendim. Özellikle gündüz güneşli havalarda evin ısınması için perdelerin açık tutulmasını sağlayacağım" diye konuştu.


AA


Geri Dön