25 / 04 / 2024

Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü Mart 2017'de açılacak!

Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü Mart 2017'de açılacak!

İnşaat çalışmaları süren ve Türkiye'nin çağdaş çizgiler taşıyan ilk Sağlık Kenti olma özelliği taşıyan Kayseri Entegre Sağlık Kampusu, kapılarını 2017 Mart'ında hizmete açacak.



İnşaat çalışmaları süren ve Türkiye'nin çağdaş çizgiler taşıyan ilk Sağlık Kenti olma özelliği taşıyan Kayseri Entegre Sağlık Kampusu, kapılarını 2017 Mart'ında hizmete açacak. İçinde otel ve AVM'nin de yer alacağı kompleks için 800 milyon lira harcanıyor



Sağlık Bakanlığı, dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak amacıyla benzerlerine bazı Batı ülkelerinde rastlanan ve kamunun yatırım ihtiyacının karşılanmasında bir finansman modeli olarak benimsenen, 'Kamu-Özel Ortaklığı' (Public Private Partnership- PPP) modelini ilk defa Kayseri'de uygulayarak, büyük bir 'sağlık kompleksi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Türkiye'de bir 'ilk' olacağı ifade edilen ve projesinde modern bir otel ile AVM'ye de yer verilen 'sağlık kampusu' Türk YDA İnşaat ve İtalyan İNSO Sistemi Per Le Infrastrutture Sociali S.P.A. ortaklığı tarafından Kayseri Kuzey Çevre Yolu kenarındaki 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa ediliyor.


Kayseri Şehir Hastanesi bin 584 yataklı olacak. Kampusu, genel hastanesiyle, kadın doğum ve çocuk hastanesiyle, fizik terdavi hastanesiyle, onkoloji merkeziyle 2017 yılı mart ayında hizmete alınması planlanıyor. Merkezin fizik tedavi hastanesini gördük yüzde 95 oranında tamamlanmış durumda. Diğer hastanelerle öteki bazı binaların da yıl sonuna kadar bitmesi, 2017 yılı ocak ayından itibaren de fiziki mekanların tıbbi donanımlarına başlanması planlanıyor. Bu arada, Mersin, Isparta, Yozgat,  Ankara  Bilkent ve Adana'daki şehir hastanelerinin de gelecek yıldan itibaren peyder pey hizmete gireceğini öğrenildi.


Yatırım YDA İnşaat ve INSO iş ortaklığınca finanse ediliyor


İnşaat çalışmaları devam eden ve 792 milyon liralık bir harcama ile gerçekleştirilerek olan Türkiye'nin bu ilk kampus hastanesi, işlevini belirli bir süre için Sağlık Bakanlığı gözetiminde yerine getirecek, sonra kiraya verilecek. Değişik işlevli 20'den fazla tıbbi servisi bünyesinde toplayacak 1283 yataklı ana hastane, 200 yataklı rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi, kampus konum alanının 700 bin metrekarelik bölümünde, hasta yakınlarının yararlanacağı alanlar ise 500 bin metrekaresinde inşa ediliyor.


Özel sektör ve kamu işbirliği ile hayata geçirilecek kampusta, yatırım YDA İnşaat ve INSO iş ortaklığınca finanse ediliyor. Kampusun aynı zamanda başta tıbbi destekler olmak üzere her türlü destek hizmeti 25 yıl boyunca özel sektör tarafından sağlanacak. Tıbbi hizmetler ise mevcut devlet hastanelerinde olduğu gibi bakanlık tarafından verilmeye devam edecek. Başka bir deyişle, proje tamamlandığında, hastalar uluslararası standartlarda özel hastane hizmeti alacaklar.


Yeşil alanlı, fıskiyeli havuzlu dizayn...


Örnekleri Avustralya, İngiltere, İspanya, Kanada ve İtalya gibi ülkelerde görülen kompleksin açık bölümlerinde kapsamlı yeşil alanlarla, fıskiyeli süs havuzları yer alacak. Hastalar bir noktadan diğer bir noktaya yürüyen bantlar ve merpenlerle ulaşacak. Binalarla bölümler arasındaki ulaşım 'golf ' araçlarıyla sağlanacak. Kampusda, hastalarla, personelin de rahatı düşünülmüş. Hastalar tek kişilik plazmalı, duşlu, tuvaletli lüks odalarda tedavi olacak, refakatçiler için ise aynı konfora sahip ayrı bölümler bulunacak. Sağlık kenti, kağıtsız ve filmsiz ortamda hizmet verecek. Hastalar ellerinde hasta takip dosyaları ile sıra beklemeyecek; doktorlar hastaları kendilerine muayene olmadan önce hastaların geçmiş muayene bilgileri de dahil olmak üzere tüm bilgilere elektronik arşiv sayesinde sahip olabilecekler. Tüm test, muayene sonuçları, röntgenler, hastalara dijital olarak verilebilecek.


Doktor odaları muayenehanelerin içinde yer alacak, böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi azalmış olacak. Doktorların kampus içerisinde hızlı ulaşımını sağlamak amacıyla, kullanıcısının nereye gideceğini vücut hareketlerinden anlayan, 20 kilometre hıza sahip, pille çalışan 'ginger' araçları kullanılacak.


Ana hastanenin terasında helikopter iniş kalkışlarına uygun bir pist yer alacak. Helikopterle getirilen hastalar terastan direkt ameliyathane veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Hastanede gerektiğinde kullanılmak üzere üst düzey devlet adamları için tam teşekküllü VIP odaları bulunacak.


Yapımında ileri teknoloji kullanılıyor


Kayseri Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan, Kayseri Entegre Sağlık Kampusu, diğer adıyla 'sağlık kenti'nin, ileri teknoloji kullanılarak, kamu-özel sektör ortaklığı ile inşa edildiğini, inşaat çalışmaları dahil, kampusla ilgili her türlü faaliyetin bakanlık tarafından yürütüldüğünü belirterek şöyle dedi: 


"Bilindiği kadarıyla Kayseri Entegre Sağlık Kampusu ileri teknoloji kullanılarak inşa ediliyor. Bize yansıdığı kadarıyla, aktivite sadece sağlık hizmetleriyle sınırlı kalamayacak, kampus aynı zamanda geniş yeşil alanları, çevreye duyarlı modern ve çağdaş yapısı ile de bir ilk olma özelliği taşıyacak."


Rakamlarla sağlık kenti Kayseri


1.583/ Sağlık kentinin yatak kapasitesi 

792 MİLYON TL/ Sağlık kentinin maliyeti 

3 YIL / Yatırım dönemi 

25 YIL/İşletme dönemi 

137.73 MİLYON TL/ İşletmenin yıllık kira bedeli 

29 / İlde hastane sayısı (kamu-özel sektör toplam) 

1.974 / Sağlık kurumlarında çalışan doktor sayısı 

4.091 / Kayseri'de toplam hasta yatağı kapasitesi


Tedavi için kent dışından çok hasta geliyor


Kayseri'de halen 13'ü kamuya, 16'sı özel sektöre ait olmak üzere, 29 hastane var. Bu hastanelerde toplam yatak sayısı 3 bin 998. 'Sağlık kenti'nin devreye girmesiyle toplam yatak kapasitesi 5 bin 582'ye çıkacak. Tedavi için Kayseri'ye gelenler sadece sağlık kurumlarının kapısını çalmakla kalmıyor, kentin sosyal ve ticari yaşantısına da canlılık katıyor. Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi'nin yanı sıra, özel sektörün de teknoloji donanımlı hastane ve poliklinik yatırımlarına yönelmesi, Kayseri'yi sadece kendi sınırları içinde değil, bulunduğu bölgedeki illerin de ilgi odağı haline getirdi. Kentteki sağlık kurumlarına tedavi için başvuruda bulunanların sayısı, dışardan gelenlerin de katılmasıyla son yıllarda 10 milyonun üzerine çıktı.


Dünya


Geri Dön