28 / 03 / 2024

Kayseri Kocasinan kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Kayseri Kocasinan kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, temeli atılan kentsel dönüşüm projesinin Türkiye’ye örnek olacağını vurgulayarak, “Kocasinan, kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında yeşil alanları, oyun parkları ve sosyal çevresi ile Kayseri’nin yeni yüzü olacak.” dedi.



Ziyagökalp Mahallesi kentsel dönüşüm konutlarının temel atma töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleştirildi.



Temel atma törenine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer ve İsmail Emrah Karayel, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Sevilay İlkentapar, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, AK Parti Kocasinan İlçe Başkanı Muammer Kılıç, AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Sami Kadıoğlu, Kocasinan Belediye Meclis Üyeleri, davetliler ve bölge sakinleri katıldı. Törende konuşma yapan protokol üyeleri cümlelerine 15 Temmuz darbe girişimini lanetyerek ve dik bir duruş sergileyip dünya tarihine adına altın harflerle yazdıran Türk Milletine teşekkür ederek başladılar.



Törende bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’ye örnek olacak kentsel dönüşüm projesinden dolayı Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’a teşekkür ederek, “20 yıl önce o dönemde Büyükşehir Belediyesi Şükrü Karatepe, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ve ben Melikgazi Belediye Başkanlı’yken gecekonduları önlemek için çalıştık. O dönemde gecekondu önleme bölgeleri, ıslah projeleri ve aynı zamanda da yeni alanlar açacağımıza dair söz vermiştik. Çünkü bu şehrin yarısı kaçak yapıydı. 50’den fazla mahallemiz kaçak yapıdan oluşuyordu. Gece yarısı insanlar başını sokacak bir yer bulmak için pirketlerle kapatıp içinde oturuyorlardı. Sonra bunların alt yapısı yoktu. Dere gibi alt taraftan kirli sular akardı. O günleri hiç unutmadık. O günlerde geri dönüşüm yasaları yapılmazken bir gayretle yeni binalar yapmaya ve gecekonduları dönüştürmeye başladık. Alt yapısını yaparak insanların düzgün evlerde oturmasını sağladık. Kayserimiz de geride kalan bu gibi yerlerin biran önce bitirilmesi lazım. Şehircilik açısından Ülkemizde birçok ile örnek olarak gösterdiğimiz Kayseri’de artık bu yapıların son dönemde bitmesi lazım.” diye konuştu.


Kayseri Valisi Süleyman Kamçı da son verilere göre Türkiye’de toplam konut sayısının 20 milyon civarında olduğunu açıklayarak, “ Konutların yüzde 25’ı riskli yapı olarak tahmin edilmektedir. Muhtemel bir afette deprem sel heyelan gibi içerisinde yaşayanların can güvenliği olmadığı bu riskli yapıları önümüzdeki 10 yıl içerisinde yenilemek zorundayız. Vatandaşlarımızın modern ve güvenilir şehirler de huzur içerisinde yaşadığı kentsel dönüşüm projeleriyle ilimize kazandırılması da oldukça önemlidir. Bu kapsamda Ziyagökalp’ da kentsel dönüşüm projesinde emeği geçen başta Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ile Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’a ve değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum. Kentsel dönüşüm projesi şimdiden hayırlı uğurlu olsun, “ifadelerini kullandı.


Kentsel dönüşüm projesinin Kocasinan sakinlerine hayırlı olmasını temenni ederek söze başlayan Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, “Başta Kocasinan Belediye Başkanımız Ahmet Çolakbayrakdar ve emeği geçen bütün arkadaşlarımızın gayretlerinden tebrik ediyorum. 15 Temmuz darbe olayı gerçekleşseydi şuan burada temeli atamazdık. İstikrar olduğu için hem Kocasinan hem Kayseri hem de Türkiye büyümeye devam edecektir.” dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, kentsel dönüşüm projelerine bir bütünsel olarak baktıklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm projelerin bir master plan çerçevesinde yürütülmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bir mahallenin yenilenmesini yapılanmasını teşvik ediyoruz ve bu konuda planlamalar yapıyoruz. Bu anlamda merkezdeki üç ilçenin hem imar hem de mali durumlarını birlikte değerlendirerek planlarımızı yapıyoruz. Kocasinan’da Bekir Yıldız Başkanımızın dönemine kadar ideolojik kaygılarla gecekondulaşma teşvik edildi. Bekir Yıldız Başkanlığı döneminde hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm başladı. Şimdi bu dönüşüm projelerini de sağ olsun Ahmet Çolakbayrakdar artırarak devam ediyor. Ahıevran, Yunusemre, Argıncık ve Alsancak’da devasa ölçekteki kentsel dönüşüm projeleri başlatıldı, yapıldı ve yapımına da devam ediyor.” şeklinde konuştu.


Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise, Kocasinan’ı Kayseri’nin yeni yüzü yapmak için, gece gündüz çalıştıklarını vurgulayarak, “Ziyagökalp Mahallemizde temelini atarak çok önemli bir projeyi hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Burada yapımı başlayan kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanımız 311.745 M2’dir. Proje alanımızın %25’i daha yeşil bir Kocasinan için ayrılmıştır. 76,409

M2 alan park, yeşil alan ve çocuk oyun alanları olarak projelendirilmiştir. Önceki imar planlarında 4 bin M2 olan okul alanımız kentsel dönüşüm ile 10 bin M2’ye çıkarılmıştır. Önceki imar planlarında olmayan ticaret bölgesi ve sosyal tesis alanlarında kentsel dönüşüm ile imar planlarına işlenmiştir. Bu alan içerisinde bulunan imarsız, çağdaş yapı normlarına uymayan, sağlıklı çevre şartlarını oluşturmaya imkân vermeyen, 516 adet gecekondu yıkılarak yerine 52 adet doğal afetlere karşı risk teşkil etmeyen çağdaş yeni konutlar yapılacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Rabbim ağız tadı ile güzel günlerde oturmayı nasip etsin.” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye’ye örnek olacağının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “’Daha modern, daha çevreci bir Kocasinan’ sloganı ile başlattığımız kentsel dönüşümü Ziyagökalp’in yanı sıra, Seyrani, Ahievran, Yunusemre ve Alsancak Mahalle’lerinden başlamak üzere diğer mahallelerimizde de yaygınlaştıracağız. Konut ağırlıklı yaşam alanlarının yanında Kuşçu’da yapacağımız şehrin sosyal hayatını zenginleştirecek kentsel dönüşüm projemiz, Cırgalan’a yapacağımız ticaret bölgesi şehrin ihtiyacını çözecek önemli projeler olacak.” ifadesinde bulundu.


“Kentsel dönüşüm projelerinde özellikle, kentsel yenilenmenin insan odaklı olması gerektiği, fiziki yenilenme ile birlikte sosyal değişim ve dönüşümü de olumlu yönde etkileyecek bir anlayışla hareket ediyoruz” diyen Başkan Çolakbayrakdar, sözlerini şu şekilde sürdü: “Kentsel dönüşüm bizim için öncelikli olarak sosyal bir dönüşüm. Hiç bir zaman eski köhne binaların yıkılıp yerine beton kütlelerin yapıldığı yenileme projesi değil. Elbette ki benim hemşerim, çatısı akmayan, duvarı yıkılmayan sağlıklı bir ortamda yaşamayı hak ediyor. Daha fazlasına layık gencimiz, yaşlımız, kadınımız, erkeğimiz, istikbalimiz

evlatlarımız; oyun parkları, okulu, sosyal donatıları, camisi, ticaret alanları, insana yakışır hizmet verebileceğimiz bir çevrede yaşaması için mahalle kültürünün korunduğu, insanların bir araya gelebildiği, huzurlu yaşam alanları oluşturmak için kentsel dönüşüm projeleri üretiyoruz.”


Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası kürsüye çıkan protokol tarafından butona basılarak Ziyagökalp Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları’nın temeli atıldı.




E haber


Geri Dön