28 / 03 / 2024

Kayseri OSB, güneşten kendi elektriğini üretecek!

Kayseri OSB, güneşten kendi elektriğini üretecek!

Kayseri OSB'de 600 bin metrekarelik alana kurulacak 16 megavatlık güneş enerjisi santraliyle bölgeye ait arıtma tesisi, su deposu, sulama ve aydınlatma için kullanılan elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanacak...




Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 600 bin metrekarelik alana kurulacak 16 megavatlık güneş enerjisi santraliyle OSB'ye ait arıtma tesisi, su deposu, sulama ve aydınlatma için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi karşılanacak.


Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada OSB'ye ait birimlerin ihtiyacını karşılamak için bölgeye Türkiye'nin en büyük güneş tarlasını kurduklarını söyledi.


Güneş enerjisi santralinin normalde çok maliyetli bir yatırım olduğunu ifade eden Hasyüncü, bu konuda teknik elemanlarla birlikte birçok ülkede yatırım maliyeti, üretimi, kaç yılda kendini amorti edeceği gibi konuları araştırdıklarını ifade etti.


Araştırma sonrasında santrali kuracak firmayla ciddi bir pazarlık yaptıklarını dile getiren Hasyüncü, şunları kaydetti:


"Görüşmeye gelen firma yetkililerine çok büyük bir tarla kuracağımızı ve bunun Türkiye'de model olacağını söyledik. Firma yetkilileri de Kayseri OSB'ye yapacakları santralin kendileri açısında çok iyi bir referans olacağını düşünerek fiyat indirimine gitti. Böylelikle Kayseri OSB'ye Türkiye'nin en ucuz güneş tarlasını kurmak için anlaşma yaptık. Normalde 40 milyon avroya mal olabilecek ve 35-40 yılda kendini amorti edebilecek 16 megavatlık santrali 12 milyon 800 bin avroya kuracağız. Santral 6-7 yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek."


Santralin kurulması için Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bilgilendirildiğini ve yasal işlemlerin başlatıldığını anlatan Hasyüncü, santralin 2014 yılında kurulacağını söyledi.


Santralin ekonomik ömrünün 35 yıl olacağını belirten Hasyüncü, "Şu an için güneş enerjisini, sanayici için, bölge için en verimli yatırım olarak görüyoruz. Bölgenin kendi bünyesinde kullandığı arıtma tesisi, su deposu, idare binası, aydınlatma gibi elektrik giderleri için artık sanayicimizin cebinden para çıkmayacak" şeklinde konuştu.


- Kayseri güneş enerjisinde en verimli illerden birisi


Türkiye'de güneş enerjisinden yılda en fazla 1500 saat elektrik üretilebildiğine dikkati çeken Hasyüncü, Kayseri'nin coğrafi konumu itibariyle güneş enerjisinden en çok faydalanılan illerden birisi olduğunu söyledi.


Kayseri'de yılda 1400 saat elektrik üretebileceklerini ifade eden Hasyüncü, kurulan santralin de günlük yaklaşık 4 saat üretim yapacağını vurguladı.


Almanya'da yılda 900 saat güneşten elektrik üretilebilmesine rağmen ülkenin birçok yerinde evlerin ve iş yerlerinin çatılarında, dış cephelerinde güneş enerjisi panellerinin olduğunu ifade eden Hasyüncü, Türkiye'nin güneş konusunda uygun şartları taşımasına rağmen bu alandaki yatırımların yetersiz olduğunu belirtti.


Kayseri OSB'deki fabrikaların toplam çatı büyüklüklerinin yaklaşık 10 milyon metrekare olduğunu kaydeden Hasyüncü, gelecekte fabrikaların çatılarına da güneş enerjisi santralleri kurularak bölgenin kurulu gücünün artırılabileceğini sözlerine ekledi.




AA


Geri Dön