27 / 04 / 2024

Kayseri Talas'ta kentsel dönüşüm mağduru olundu!

Kayseri Talas'ta kentsel dönüşüm mağduru olundu!

Yeni Haber Kayseri Gazetesi köşe yazarı olan recep Bulut bugünkü yazısında kentsel dönüşüm projelerinden bahsetti. İşte o haber...



AK Parti iktidarıyla birlikte başlatılan "Kentsel Dönüşüm" projeleri hızla devam ediyor... Özellikle Özhaseki'nin Çevre ve Şehircilik Bakanı oluşuyla birlikte "Kentsel Dönüşüm" projeleri daha da hız kazandı... Bakan Özhaseki son olarak haftasonu İstanbul için büyük önem taşıyan Fikirtepe'de toplam 13 ayrı ada da yeralan konutların temeli Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla attı... 


Kayseri'de de "Kentsel Dönüşüm" projeleri yürütülüyor. Bu alan da özellikle Talas'ta bazı firmalar büyük mesafe aldı... Talas'ta Kentsel Dönüşüm Projesini en başarılı şekilde gerçekleştiren Ödül İnşaat firması oldu. Süresi içinde konutları yıkılan vatandaşlara yeni konutları teslim edildi. Ancak her proje aynı hız ve aynı başarıyla gerçekleşmiyor... 


Ödül İnşaat'ın Kentsel Projesini gerçekleştirdiği Talas'ta bir de olumsuz proje var... Tam da Ödül İnşaat'ın projesini gerçekleştirdiği 

caddenin karşısında yaklaşık iki yıldır vatandaşların mağdur olduğu bir proje var... 

Hafta içinde bir grup vatandaş ziyaretimize geldi... 


Talaş Bahçelievler Ak Site sakinleri olduklarını belirten vatandaşlar, toplam 6 bloktan oluşan 120 konutun deprem yönetmeliği gereği riskli yapı özelliği taşıdıkları için Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılarak yeniden inşa edilmesi için Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü'ne başvurduklarını, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de başvuruları üzerine 120 konutu yıktırdığını ve daha sonra da "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yeniden inşa edilmesi için ers ve Özerler İnşaat firmalarına noter aracılığıyla yetki verdiklerini ancak yaklaşık iki yıldır mağdur olduklarını, her iki firmanın sadece yıkılan arsanın etrafını tabelalarıyla çevirmekle yetindiklerini, bugüne kadar konutlarının yapımına bir türlü başlanmadığını söylediler. 


Kendi aralarında "Ak Site bilgilendirme Grubu" adı altında bir sosyal iletişim ağı kuran vatandaşlar sorunun çözümü konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den de randevu alarak ziyaret ettiklerini ve sıkıntılarını Bakan Özhaseki'ye de aktardıklarını, Bakan Özhaseki'nin yardımcı olma sözü verdiğini ve daha sonra durumu Çevre ve Şehircilik İl Müdüresi Sibel Livdumlu'ya da ilettiklerini, Livdumlu'nun da kendilerine gereken desteği verdiklerini söyledi. 

Mağdur vatandaşların şikayeti üzerine ben de Çevre ve Şehircilik İl Müdüresi Sibel Livdumlu'yu telefonla aradım. 


İl Müdüresi Sibel Livdumlu, gerek bakanlık ve gerekse İl Müdürlüğü olarak gereken yardım ve desteği verdiklerini belirterek, "Bakanlık olarak biz Kentsel Dönüşüm kapsamı için de 6 blokun yıkımını yaptırdık. Bundan sonrası mülk sahiplerinin bileceği iş. Onlar diledikleri firmayla anlaşabilir diledikleri firmaya yetki verebilirler. Ancak üçte ikisinin taktir ve onayıyla diledikleri müteahhit firmasına verebilirler. 


Eğer üçte birlik konu da bir açmaz olur ise bizler yasanın verdiği yetkiyle üçte iki lehinde kullanılması yönünde tasarruf hakkımızı kullanabiliriz. Bizler normal de yıkımın yapıldığı tarihten itibaren konut yardımını da yapıyoruz. Ancak yardım süresi 18 aydır. 


Süre dolduktan sonra bizim daha fazla yardım yapmamız da mümkün değil" dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdüresi Sibel Livdumlu, Talaş Belediyesi nezdinde de tevhit ve ifraz temaslar da bulunduk, belediye de gereken yardım ve desteği veriyor dedi. 


Yaklaşık iki yıldır mağdur olan Talaş Bahçelievler Ak Site mağdurları, şimdi ers ve Özerler Müteaahhit firmalarına verdikleri yetkinin iptali ve yeni bir müteahhit firma ile anlaşma arayışında. Yaklaşık iki yıldır mağdur olduklarını öne süren Ak Site Sakinleri, "Bizi bunca zaman mağdur eden iki firma hakkında dava açma hazırlığı içindeyiz. Durumu avukatımıza inceletiyoruz" dediler.



Recep BULUT/Yeni Haber Kayseri


Geri Dön