18 / 04 / 2024

Kayseri’ye Doğa Bilimleri Merkezi yapılıyor!

Kayseri’ye Doğa Bilimleri Merkezi yapılıyor!

Kayseri OSB ile Erciyes Üniversitesi’nin ortaklığı ile kurulacak Doğa Bilimleri Merkezi’nin inşaatına başlandı. Merkez, Kayserili sanayicilerin 20 milyon liralık desteğiyle üniversite kampus alanı içinde kurulacak



Kentte ilaç üretimi ve kimya sanayiinin önünü açmak amacıyla, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü ile Kayseri OSB yönetiminin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar meyve vermeye başladı. 


Kayserili sanayiciler tarafından 20 milyon liralık harcama ile üniversite kampus alanı içinde kurulacak Doğa Bilimleri Merkezi’nin inşaatına başlandı. Türkiye’de bir ilk olacağı ve bilimsel işlevini üniversite çatısı altında yerine getireceği bildirilen merkezin müdürlüğüne Alman kimya devi Merck’in Türk asıllı yöneticilerinden Prof. Dr. Mehmet Doğan getirildi. Projesi iki yılda bitecek şekilde planlanan merkezin 15 bin metrekarelik kapalı alanı olacak. Fizik ve kimyanın yanı sıra, biyoloji bölümleri ve teknoloji donanımlı öteki üniteleri bulunacak. 


Önemli mesafeler alındı 


Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Erciyes Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, üniversite ve teknopark olarak, öncelikli çalışma alanları ile stratejik alanlarda gerek biyoteknolojik ürün, gerekse ilaç ve aşı üretimi konusunda önemli mesafeler aldıklarını söyledi. 

Moleküler, kimyasal, farmakolojik araştırmalar yaptıklarını belirten Coşkun iyi klinik uygulamaları, toksik çalışmalar, deneysel hayvan çalışmaları, insanlarla gönüllüler üzerindeki çalışmalar gibi alanlara yatırımlar yapıyoruz. Böylelikle farklı şekillerde ilaç üretimi imkanı ve altyapısı da ortaya çıkmış oluyor. Sanayicilerimizin de desteği alınarak yapılan bu yatırımlar yerli ilaç ve aşı üretimine odaklı. Söz konusu yatırımların önümüzdeki iki yıl içersinde 150 milyon TL’ye çıkması öngörülüyor” açıklamasını yaptı. 


Prof. Coşkun, altyapıyı kurarken uluslararası çapta, geniş kapsamlı bir merkez olmayı amaçladıklarını kaydederek, “Birkaç yıla kadar ilaç geliştiren en saygın merkezlerden biri konumuna gelmek kararındayız. Biz şu aralar, teknoloji ve ilaç üretimi konusunda bazı firmalarla ciddi görüşme halindeyiz. Bunlardan biri Hasbiotech. Bu firma biyoteknolojik ürünlerde söz sahibi. Bunun yanı sıra kanser ilacı geliştiren bir firma ile ortaklaşa üretim ve yeni ilaçların geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca endüstri firmaları ile de temas halindeyiz. Erciyes Teknopark olarak bu firmalardan birisiyle ortaklık anlaşması yaptık. Anlaştığımız firmanın mevcutta geliştirdiği ürünün bir gramı 15 bin lira. Bu ürün,endüstriye büyük katkılar sağlayacak özelliklere sahip.Kentteki mevcut dört üniversitesinin işbirliği ve teknoparkın da katkılarıyla katma değeri yüksek ürünler konusunda hızlı bir gelişme sürecini yakalamak istiyoruz”şeklinde konuştu. 


Aromatik bitki ekimi 


Coşkun, üniversite bünyesinde kurulan Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin, başta kanser ilacı olmak üzere birçok ilacın hammaddesinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimine başladığını ifade ederek, “Geçen yıl 30 dönümlük alanda tıbbi papatya, ada çayı, ekinezya, melisa, civan perçemi, kantaron, tıbbi nane, tibbi kekik, lavanta gibi tibbi ve aromatik bazı bitkilerin ekimini yaptık. Bu yıl 100, bir sonraki yıl 300 dönüme ekim yapacağız. İleriki yıllarda hem alan büyüyecek, hem bitki çeşidi artacak. Ticari özelliği olan birkaç bitkiyi ön plana çıkarmak istiyoruz. Dünyadaki tıbbi ve aromatik bitki pazarı 80 milyar dolar. Türkiye yılda 100 milyon dolarlık tıbbi ve aromatik bitki üretiyor. Buna karşın yaklaşık 1 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Tıbbi bitkileri topluma tanıtmak ve çiftçiye endüstriyel alan oluşturmak istiyoruz” dedi.


‘Üniversite - Sanayi işbirliğinin güzel örneği Kayseri’de’ 


Dışa bağımlılık bu tür merkez ile azalır Kayseri Valisi Orhan Düzgün, "Son yıllarda Kayseri’deki teknolojik ve bilimsel gelişmeler sevinç verici. Erciyes Üniversitesi bünyesinde Genom ve Kök Hücre Merkezi’nden sonra Doğa Bilimleri Merkezi’nin de faaliyete geçecek olması mutluluk verici bir gelişme. Kayseri dört üniversitesi ile bölgenin, hatta Kök Hücre ve nanoteknoloji gibi Türkiye’nin ilk ve sayılı merkezleri ile dikkat çeken bir şehir. Erciyes Üniversitesi bu açıdan da saygın bir üniversitemizdir. Ülke genelinde üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örnekleri burada görülmektedir" dedi. 


Dışa bağımlılık bu tür merkez ile azalır


Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye’nin kalkınması ve dışa bağımlılığının azalması için bu tür merkezlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Evrensel bilgi üretiminde Türkiye son yıllarda önemli işlere adım atmıştır. TUBİTAK’ın da teşviki ile birbiri ardına projeler geliştirilmektedir. Toplum olarak geleceğe ümitle bakmalıyız” diye konuştu.



Mahmut Sabah / Dünya





Geri Dön