17 / 04 / 2024

Kayyım tayini dilekçe örneği!

Kayyım tayini dilekçe örneği!

Türk Medeni Kanunu gereğince, meydana gelen bazı durumlar karşısında tayin ataması dilekçe ile başvurularak istenebiliyor. İşte kayyım tayini dilekçe örneği...



Kayyım tayini dilekçe örneği!

Kayyım atanması dilekçe örneğinden önce, "Kayyım kimdir?" sorusunun yanıtını verelim. Kayyum olarak da ifade edilen kayyım, Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye deniyor.


Kayyımların görev ve yetkisi, mahkeme tarafından kendisine verilen görev ve yetkiler ile sınırlanıyor. Buna göre kayyım, genellikle veli ile küçük, vasi ile kısıtlı arasında menfaat çatışması bulunduğu durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin yöneticileri hakkında sorunlar yaşandığında; mal varlığı yönetiminin yapılabilmesi için atanıyor.


Kayyım ataması için Sulh Mahkemelerine dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor. Söz konusu kayyım tayini dilekçe örneği aşağıda bulunuyor.


Kayyım tayini dilekçe örneği..



…………… SULH HUKUK HAKİMLİĞİ'NE


DAVACI : 



DAVACI VEKİLİ : 



DAVALI : Hasımsız


DAVA KONUSU : Medeni Kanun m. 427 hükümleri gereğince Kayyım atanmasına karar verilmesi talebinden ibarettir.


OLAYLAR :

1. Müvekkilim …………………….'in kardeşi …………………… ile ………………….., …/…./……tarihinde evlenmişlerdir. Evliliklerinden biri .diğeri yaşında olmak üzere ………… ve……….. adlarında iki çocuğu dünyaya gelmiştir. Evlilik birliği, son zamanlarda tarafların kusurlu davranışları neticesinde çekilmez hale geldiğinden açılan boşanma davası sonucunda ………….. … Asliye Hukuk Hakimliğinin ……./…esas ve ………../… karar sayılı ilamı ile boşanmalarına karar verilmiş ve çocukların velayeti de yaşlarının küçük olması nedeniyle anneleri …………………..'e verilmişti. …………………. ise çocuklara yaklaşık .. ay gibi kısa bir süre bakmış ve daha sonra çocukları da amcası olan müvekkilimin evine bırakıp Antalya'ya kaçmıştır.

2. Boşanma davasından sonra müvekkilimin kardeşi ……………… geçirmiş olduğu trafik kazasında hayatını kaybetmiş, Anne …………………. ise, …………. da tanışmış olduğu bir turistle yurt dışına gitmiş ve kendisinden uzun zamandır da haber alınamamıştır. Daha sonradan alının bir habere göre ………, ……………. karışmış olduğu bir uyuşturucu kaçakçılığı suçundan dolayı … yıl hapis cezasına çarptırıldığı anlaşılmıştır.

3. Bu nedenlerle …………. …Sulh Hukuk Hakimliğinin ../…/… tarih, ……./… esas ve ………./… karar sayılı ilamı ile müvekkilim …………………….. küçüklere vasi olarak atanmıştır. Ancak, vasi olan Müvekkilim ………………., geçirmiş olduğu bir trafik kazası nedeniyle tedavi görmek amacıyla yaklaşık iki yıllığına yurt dışına gidecektir. 

4. Küçüklerin kanuni temsilcisi olan Müvekkilim ………………………..'in söz konusu temsilcilik görevini yerine getirmesine engel bir durum ortaya çıktığından küçüklere kayyım tayin edilmesi amacıyla iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : Medeni Kanunun m. 427 md. ve ilgili diğer maddeleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER :…………… …Sulh Hukuk Hakimliğinin …./……/…… tarih, …../… esas ve ……../… karar sayılı ilamı, nüfus kayıtları, tanık beyanları ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


SONUÇ ve TALEP : Yukarıda saydığımız nedenlerle; davamızın kabulü ile, küçük ………. ve ……………..nin vasi olarak kanuni temsilcileri olan müvekkilim ……………………… bu görevini yerine getirmesinde engel ortaya çıktığından küçüklere kayyım tayinine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


……/……/200…

Davacı Vekili

………………..

EK: 

1.) Onanmış vekaletname örneği,

2.) Nüfus kayıtları örneği

3.) …………..…Sulh Hukuk Hakimliğinin …/…./…. tarih, …./.. esas ve ……./… karar sayılı ilamı.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön