17 / 04 / 2024

Kaz Gölü turizme kazandırılacak!

Kaz Gölü turizme kazandırılacak!

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Özel İdaresince desteklenen "Kaz Gölü'nün Korunması ve Turizme Kazandırılması Projesi" kapsamında Van'ın Çaldıran ilçesindeki Kaz Gölü'nün sulak alanları turizme kazandırılacak...





DAKA ve İl Özel İdaresince desteklenen proje kapsamında Van'ın Çaldıran ilçesindeki Kaz Gölü'nün sulak alanları turizme kazandırılacak.


Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Özel İdaresince desteklenen "Kaz Gölü'nün Korunması ve Turizme Kazandırılması Projesi" kapsamında Van'ın Çaldıran ilçesindeki Kaz Gölü'nün sulak alanları turizme kazandırılacak.


Çaldıran Kaymakamlığınca hazırlanan, "DAKA Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali

Destek Programı"nca desteklenen proje, Çaldıran-Doğubayazıt karayolu üzerindeki yaklaşık 75 dönümlük arazi üzerinde içinde restoran, kuş gözlem kulesi, yürüyüş ve bisiklet parkuru, ahşap kamelya, çocuk oyun alanları, anfi tiyatro, balık havuzu ve piknik alanları yer alıyor.


Maliyetinin 762 bin 825 lirası DAKA, 344 bin 486 lirası da İl Özel İdaresince karşılanan projenin inşaat çalışmaları son aşamaya geldi.


Proje kapsamında Çaldıran Savaşı'nın 500. yılını simgeleyen Türk-İran Dostluk Anıtı'nın açılışı ile 23 Ağustos 2014'te Türkiye, İran ve Azerbaycan'dan heyetlerin de katılacağı ''Uluslararası Barış Festivali'' de yapmayı planlayan Çaldıran Kaymakamlığı, teknik çalışmalarını tamamladığı festival projesini Van Valiliği aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletecek.


DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, İlçe Kaymakamı İbrahim Dündar ile Doğubeyazıt karayolu üzerinde bulunan Kaz Gölü'nde yapımı devam eden inşaat alanında incelemelerde bulundu.


"21 çeşit canlı türü korunacak"

Dündar, projenin Çaldıran'ın sosyal-kültürel yaşantısına önemli katkı sunacağını belirterek, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yöre halkına yeni iş imkanları yaratacağını söyledi.


Dündar, Çaldıran'da uyguladıkları projenin bölgenin turizminin geliştirilmesine de önemli katkı sunacağını belirterek, Kaz Gölü sulak alanının

turizme kazandırılmasıyla 21 çeşitli canlı hayvanın da korunmuş olacağını kaydetti.


Kaz Gölü'nde canlı hayvanların yaşaması nedeniyle uzmanlar tarafından bilimsel çalışmaların yapılacağını dile getiren Dündar, şöyle konuştu:


"Uluslararası ve Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden İshakpaşa karayolu üzerinde bulunması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacaktır. Kaz Gölü sulak alanına gelen turistler hem dinlenecek hem de Çaldıranlıların gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla yöresel satış noktaları yapacağız. 23 Ağustos 2014'te Çaldıran Savaşı'nın 500'üncü yılı münasebetiyle düzenlemeyi planladığımız 'Uluslararası Barış Festivali'ni gerçekleştirirsek, ilçenin tanıtılmasına önemli katkı sağlayacak."


Demirci de Kaz Gölü'nün turizme kazandırılmasıyla ilçede büyük değişim yaşanacağına inandığını belirtti.


Proje ile Çaldıranlıların çok önemli bir ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Demirci, "Bu proje, aynı zamanda, Çaldıran'ı sadece birkaç dakikalık transit geçiş güzergahı olarak kullanan vatandaşlarımızın da daha uzun süre Çaldıran'da kalmalarına, yakından tanımalarına vesile olacaktır. Başta kaymakamımız olmak üzere projede emeği geçen herkesi tebrik ederim. Nesiller boyu dua alacakları güzel bir esere imza attılar" dedi.



Sabah Gazetesi 


Geri Dön