16 / 04 / 2024

Kazakistan'da Bağımsızlık Sarayı'nı Türkler yaptı!

Kazakistan'da Bağımsızlık Sarayı'nı Türkler yaptı!

Türkiyenin kendilerini her zaman desteklediğini vurgulayan Astana Valisi İmangali Tasmagambetov, 50den fazla Türk şirketinin, aralarında Bağımsızlık Sarayı, Barış ve Uyum Sarayı ile Han Çadırı gibi yapıların da bulunduğu birçok inşaat yaptığını kaydetti



 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov ve Senato Başkanı Kayrat Mami tarafından kabul edildi. Kazakistanın bağımsızlığının 20. yılı ve Astananın başkent oluşunun yıl dönümü dolayısıyla Astanada düzenlenen "Ankara Günleri" etkinliklerine katılmak üzere bu kentte bulunan Gökçek, ilk olarak Senato Başkanı Kayrat Mamiyi başkanlık binasında ziyaret etti.

Senato Başkanı Mami, Başkan Gökçeke, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbavey adına ülkelerinde bulunmalarından dolayı teşekkür etti. Mami, "Astana, Cumhurbaşkanımızın çocuğu gibidir. İki başkent arasındaki iyi ilişkileri biliyoruz. Valimiz İmangali Tasmagambetov ile aranızdaki bu dostluk, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine olumlu yansımaktadır. Bir kez daha sizi Astanada ağırlamaktan onur duymaktayız" dedi.

Gökçek ise dost ve kardeş ülke Kazakistanda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Dostluk ile Kardeşlik Madalyası aldığım Kazakistan ikinci ülkem gibidir. Bundan büyük onur duymaktayım. 3 gün süresince Astanada gerçekleştirilecek  Ankara  Günleri ile Türk ve Kazak halkları, iki ülke kültürünü bir kez daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Gala programlarına sizleri de davet ediyorum" dedi.

"TİCARİ İLİŞKİLER DE GELİŞTİRİLMELİ"

Gökçek, daha sonra Başbakan Karim Massimovu da makamında ziyaret etti. Başbakan Masimov, Gökçeke kendisiyle Ankarada görüştüklerini hatırlatarak, "Oradaki görüşmemiz oldukça olumlu geçmişti. Burada en üst düzeyde ağırlandığınızı düşünüyorum" şeklinde konuştu. Gökçek, iki ülke ticaretinin gelişmesi için Başbakan Massimovdan destek isteyerek,  kültürel ve sosyal ilişkilerin yanı sıra ticari ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Astana Valisi İmangali Tasmagambetovu da makamında ziyaret eden Gökçek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayevin bir heykelini Ankaranın önemli yerlerinden birine yaptıklarını, bunun iki ülke arasındaki muhabbeti vurguladığını söyledi. Tasmagambetov da Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde, ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Kazakistan halkı bunu unutmayacaktır" dedi.

Türkiyenin kendilerini her zaman desteklediğini vurgulayan Tasmagambetov, 10 yılda 50den fazla Türk şirketinin, aralarında Bağımsızlık Sarayı, Barış ve Uyum Sarayı ile Han Çadırı gibi büyük yapıların da bulunduğu birçok inşaat yaptığını kaydetti. Enerji tesisleri yapmak istediklerini, ısı ve ulaşım sorununu çözmeye çalıştıklarını anlatan Tasmagambetov, "Bu konuda Türklerle ortak çalışmalar yapacağımızı ve Türklerin yine bu konuda destek sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Tasmagambetov, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ile etkinlikler kapsamında Osmanlı tarihinin önemli eserlerini sergileyeceklerini bildirdi. Konuşmaların ardından Tasmagambetov ile Gökçek birbirlerine hediye takdim etti.

AA

 


Geri Dön