19 / 04 / 2024

Kazakistan'daki 64 kamu tesisi özelleştiriliyor!

Kazakistan'daki 64 kamu tesisi özelleştiriliyor!

Samruk-Kazyna Başkan Yardımcısı Elena Bakhmutova, fonun 2014-2016 varlık ve tesis satışları komisyonunun toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Samruk - Kazyna, 64 kamu tesisinin özelleştirme programına alındığını duyurdu.




Kazakistan ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna, 64 kamu tesisinin özelleştirme programına alındığını duyurdu.


Samruk-Kazyna Başkan Yardımcısı Elena Bakhmutova, fonun 2014-2016 varlık ve tesis satışları komisyonunun toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.


Samruk-Kazyna'nın 64 kamu tesisinin özelleştirme programına alındığını belirten Bakhmutova, özelleştirme programından sapmadıklarını, 2014 hedefine ulaşmayı umduklarını kaydetti. Bakhmutova, Kazakistan ulusal varlık fonunun özelleştirme yaklaşımının sadece maksimum fiyat elde etmek olmadığını, satılan varlıkları operasyona hazır hale getirdiklerini vurguladı.


Özelleştirmelerde niteliklere göre ilerlediklerini anlatan Bakhmutova, alıcı ve satıcının kabul ettiği makul fiyatlama uygulamaya hazır olduklarını söyledi. Bakhmutova, söz konusu varlıkların açık attırma yoluyla İngiliz-Hollanda modeliyle satılacağını ve herkese açık olan satışlar için ''Kazak Devlet Mülkiyeti Komitesi'' web sitesine kayıt olmak gerektiğini ifade etti.


Online elektronik teklif sırasında izlenmesi gereken aşamaların bu web sitesinde ilan edileceğini anlatan Bakhmutova, satın alıcıların Kazak devletince stratejik olarak değerlendirilen tesisler için ayrı sınırlamalara tabi olacağı açıkladı.


 


- Kazakistan'da özelleştirme


 


Petrol ve dışı üretimde daha fazla yabancı yatırımcı çekmek isteyen Kazakistan, Orta Asya ülkeleri arasında Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonraki en büyük özelleştirme programını devreye aldı. Kazakistan ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna, sahip olduğu 599 şirketin 209'unu özelleştirmeyi planlıyor.


Stratejik öneme sahip olmadığı değerlendirilen şirketleri özelleştirecek Kazakistan'da, bunun yanı sıra atom enerjisi ile petrol-gaz sektöründeki varlıkların ve elektrik dağıtım şebekelerinin de özelleştirilmesi arzu ediliyor. 


Ulusal posta servisinden ulusal demiryollarına kadar pek çok kaynağın fonu durumundaki Samruk-Kazyna, 100 milyar dolarlık varlığı elinde tutuyor. 2013 yılını 243,6 milyar dolar Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ile kapatan Kazakistan'ın GSYİH'sinin yarısı Samruk-Kazyna'dan geliyor.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev daha önce yaptığı açıklamalarda, ülkesinde 1 milyona yakın kişinin kamu şirketlerinde çalıştığını belirterek, kamunun ekonomideki ağırlığından duyulan memnuniyetsizliğe dikkati çekmişti. 


Kazakistan'ın 2050 stratejisi çerçevesinde 30 gelişmiş ülkenin arasında olma hedefini gerçekleştirmesinde birinci önceliğin iş geliştirmek olduğunu söyleyen Nazarbayev, hedefe varılması için güçlü Küçük ve Ortaboy İşletmelerin (KOBİ) şart olduğunu vurgulamıştı. 


Ocak 2014'te açıklanan verilere göre Kazakistan'da kayıtlı ve aralarında bireysel teşebbüsler, küçük şirketler ile tarım işletmelerinin yer aldığı KOBİ sayısı 1,5 milyona ulaştı.


Dünya Bankası'na göre ise ülke GSYİH'sine KOBİ katkısı henüz yüzde 20 seviyesinde seyrediyor, KOBİ'lerde çalışanların genel istihdama oranı da yüzde 30'larda bulunuyor.


Yatırım ortamını cazip kılmayı öngören somut yasal adımlar atan ve vasıflı iş gücü sıkıntısı yaşayan Kazakistan, aynı zamanda ''know how'' ile gelip fabrika kuracak yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek istiyor.



AA




Geri Dön