24 / 04 / 2024

Kazdağları'ndaki HES projeleri için eylem yapıldı!

Kazdağları'ndaki HES projeleri için eylem yapıldı!

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Balıkesir Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, Kazdağları'ndaki madenlerin ardından şimdi de dereler, akarsular ve yeraltı sularına göz dikildiğini savundu.




Kazdağları eteklerindeki Balıkesir'in Edremit ilçesinde, dört çaya Hidro Elektrik Santralı (HES) kurulması yönünde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından fizibilete çalışmalarının yapıldığı ortaya çıktı. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) ise projelerin iptali için imza kampanyası başlattı. GÜMÇED Balıkesir Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, Kazdağları'ndaki madenlerin ardından şimdi de dereler, akarsular ve yeraltı sularına göz dikildiğini savundu.

DSİ Genel Müdürlüğü'nün, Edremit sınırları içinde kalan Mıhlı, Manastır, Kızılkeçili ve Zeytinli çaylarında HES (Hidro Elektrik Santralı) kurulması için fizibilite çalışması başlattığını aktaran Başkan Öznal, "Yeraltı ve üstü zenginliklerimiz, suyumuz, havamız çok uluslu şirketler ve yerli işbirlikçilerince yağmalanmakta, doğamız siyanür ve ağır metallerle kirletilmektedir. Bu projelerin gerçekleşmesi durumunda bölgemiz yaşanmaz hale gelecektir. Oysa Kazdağları'nın yer üstü zenginlikleri altından daha değerlidir" dedi.


'Kaynakları talan ettirmeyiz'

Asıl gerekçenin, suların alınır satılır meta olarak görülmesi olduğunu belirten Öznal şöyle konuştu: 

"Talana karşı çıkanlar marjinal olarak görülmekte veya güvenlik güçleri tarafından cezalandırılmaktadır. Göllerimizden, nehirlerimizden, akarsularımızdan, derelerimizden ellerinizi çekin. Doğayı katletmeyin. Katlettiğiniz ülkemizin geleceği, çocuklarınızın ve çocuklarımızın geleceğidir. Kazdağları, Balıkesir ve Çanakkale'nin hayat kaynağıdır. Kazdağları, eşsiz ormanları, endemik türleri, önemli gen kaynakları ile bölgemizin can damarıdır. Dünyanın en önemli ekosistemlerinden birisidir. Mitolojide '1000 Pınarlı İda' olarak tanımlanan Kazdağları'ndaki su kaynaklarının satılmasına izin vermeyeceğiz." 


Yeni Asır


Geri Dön