24 / 04 / 2024

Kazı çalışması İstanbul Fizik Tedavi merkezini çökertti

Kazı çalışması İstanbul Fizik Tedavi merkezini çökertti

İki yıl önce yanındaki alışveriş merkezi inşaatı sırasında bir bloğu çöken İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve hastalarının iki yıllık mağduriyeti hâlâ giderilmedi



Başhekim Doç. Dr. Kadriye Öneş'in verdiği bilgiye göre alışveriş merkezi hafriyatının çok derin kazılması nedeniyle çöken A blokta 140 yatak, en son teknolojiyle yapılan iki laboratuvar, 70-80 kişilik konferans salonu, kütüphane, 20 yataklı çocuk servisi, özel odalar, hekim odalarıyla özürlü çocukların, felçli hastaların tedavisinde kullanılan iki hidroterapi havuzu vardı ve devre dışı kaldı.
İstanbul'daki kamu ve özel hastanelerinde böyle bir havuz olmadığını, havuzlarda her gün yüzlerce hastanın tedavi edildiğini ve yatan hastaların yaklaşık yarısının tedavisinin havuzlarda sürdürüldüğünü vurgulayan Başhekim Öneş, şimdi bu tedavinin yapılamadığını anlattı:
"Hastalara cevap veremiyoruz. Sağlık Bakanlığı, kaybettiği hastanesini ve günlük gelir kaybını tazmin edecektir, ama hastaların mağduriyeti tazmin edilemeyecek. Birçok hasta çok uzun süre beklemek durumunda kalıyor. 140 yatak olmuş olsa bu hastaların bekleme süresi dörtte üç oranında azalır. 10-15 gün, en fazla bir ay içinde yatacakken, şimdi üç dört aydan fazla bekleyen hastalarımız var. Özürlü çocuklar bekliyor. Manevi anlamda çöküntü yaşıyoruz.  50 yaşındaki bir baba omurilik felci olan 20 yaşındaki oğlunun bir an önce yatmasını istiyor. Erken tedaviye alınmayan, ilaçları düzenlenmeyen, egzersize başlamayan hastalarda çok ciddi problemler oluyor. Damarlardaki tıkanıklık ölüme kadar götürebiliyor. Eklemlerinde kemikleşmeler oluyor. Erken dönemde ilaç başlayarak bunları önlemeye çalışıyoruz."
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Depremden beter!

CarrefourSA'nın yaptığı alışveriş merkezinde derine inen kazı çalışması, Fizik Tedavi Merkezi'ni çökertti. Hastanenin bir bölümü yıkılınca felçli hastalar tedavi olamıyor.

Şirinevler'de CarrefourSA'nın bir süre önce başlattığı alışveriş merkezinin inşaatı, İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tam anlamıyla `deprem' etkisi yarattı. Alışveriş merkezinin hafriyatının çok derin kazılması, iki yıl önce hastanenin A Blok'unun çökmesine yol açtı, hastanedeki birçok birim de bu nedenle devre dışı kaldı. Hastane, inşaat çalışmalarının kurbanı olurken, duvarlarında derin çatlaklar oluştu.

Yönetim çaresiz kaldı

Bir bloğun tamamen çökmesi nedeniyle buradaki 140 yatakla birlikte en son teknolojiyle yapılan 2 laboratuvar, 70- 80 kişilik konferans salonu, bir kütüphane, Sağlık Kurulu, 20 yataklı çocuk servisi, özel odalar, hekim odaları ve özürlü çocukların, omurilik lezyonlu, inmeli hastaların tedavisinde kullanılan 2 hidroterapi havuzu devre dışı kaldı. Bu durum en çok, İstanbul'daki tek kamu hastanesi olan Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen hastaları etkiledi. Hastane yönetimi, bakıma muhtaç felçli hastaları tedavi edememenin sıkıntısını ve üzüntüsünü yaşarken, tedavileri geciken ve hastanede yer bulamayan hastalar, hayatlarını kaybetme riski taşıdığı için isyanda. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Kadriye Öneş, hastanenin yıkılan bölümlerinde her gün yüzlerce hastanın tedavisinin yapıldığını, şimdi ise bu tedavinin yapılamadığını belirtiyor. Çöken blokta bulunan birçok idari birimin, B ve C bloklarında hasta odaları boşaltılarak sıkıştırıldığını ve fiziki anlamda sıkıntılı şartlarda hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Başhekim Kadriye Öneş, yıkımın ardından başlayan hukuki sürecin uzun sürmesinden yakındı.

Hastalar bekliyor

Hastanelerinin Türkiye'deki 2 rehabilitasyon hastanesinden biri olduğunu, İstanbul'daki tek hastane olması nedeniyle de çok talep gördüğünü söyleyen Başhekim Öneş, şöyle devam etti: "A yıkılınca buradaki birçok birimle birlikte 140 yatak kaybettik. Hastalara yetişemiyoruz. En büyük mağduriyet bu. Birçok hasta çok süre bekliyor. Eğer 140 yatak olsaydı, bu hastaların bekleme süresi 4'te 3 oranında azalacaktı. Hastalar, hastaneye 10- 15 gün, en fazla bir ay içinde yatacakken, şimdi 3 ya da 4 aydan fazla beklemek sorunda kalıyor. Tedavi bekleyen onlarca özürlü çocuk var. Manevi anlamda biz de çöküntü yaşıyoruz." Öneş, Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir rehabilitasyon hastanesi için proje başlattığını söyledi.
Gazete Habertürk


Geri Dön