25 / 04 / 2024

Kazım Algın: İkinci el konut alırken nelere dikkat etmeli?

Kazım Algın: İkinci el konut alırken nelere dikkat etmeli?

ShowRealty CEO’su Kazım Algın’ın konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgilerini paylaştı. İlk olarak hangi semtte konut almak istediğinizi belirlemelisiniz.Sonra; semti belirleyip, o semtte gezerek bilgi toplamaya çalışmalısınız...



Ev sahibi olmak herkesin hayalidir. Ancak ister yeni bir konut olsun ister ikinci el, mutlaka ev alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır.


ShowRealty CEO’su Kazım Algın’ın konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgilerini paylaştı…


İlk olarak hangi semtte konut almak istediğinizi belirlemelisiniz. Sonra;  semti belirleyip,  o semtte gezerek bilgi toplamaya çalışmalısınız. Böylece seçtiğiniz semtin güvenilir ve yaşanabilir bir semt olup olmadığını daha iyi analiz etmeniz daha kolay olur. Konutun konumu çok önemlidir. Bu nedenle konutun okula, işyerlerine, toplu taşıma araçlarına, çarşılara ve merkezlere yakın mı uzak mı onu belirlemek çok önemlidir. Evin güneş görmesi ve hangi cepheye baktığı önemlidir. Evinizin güneş görmesi için güney cepheye bakan evleri tercih etmelisiniz. Güneş gören ev hem sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek hem de kışın evinizin daha kolay ısınmasını sağlayacaktır. Konut almayı planladığınız binanın ısı ve su yalıtımının olup olmadığını muhakkak araştırın. Yalıtımlı bina ısınma giderlerini azaltır. Su Yalıtımı ise binanın uzun ömürlü ve konforlu olmasını sağlar. 


Türkiye Deprem kuşağında yer alıyor. Bu nedenle ikinci el konut seçiminde can güvenliğine önem vermek gerekir. Bina ve Zemin Etüdü iyi yapılan, Deprem yönetmeliklerine uygun inşa edilen binaları tercih etmelisiniz. Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz inşaattan anlayan uzmanlara danışmanızda fayda var. Evi aldıktan sonra bir takım sıkıntılar yaşamamak için konutun geçmiş yıllara ait elektrik, su, çevre vergisi, emlak vergisi gibi borçları mutlaka kontrol edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra evin tapu durumunu da araştırmalısınız. Üzerinde herhangi bir ipotek veya haciz gibi bir kayıt olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için konutun kayıtlı olduğu Tapu dairesinden bilgi alabilirsiniz. Kat mülkiyeti tapusu bulunmayan, iskânı olmayan ve hisseli tapuları tercih edilmemelidir.




Kazım Algın son olarak ”İkinci el konut alırken doğru kararlar verebilmek ve sonrasında hayal kırıklığı yaşamamak için güvenilir ve işinde profesyonel bir ShowRealty Gayrimenkul danışmanıyla çalışmanızın büyük yararı dokunacaktır.” dedi.


Geri Dön